Det står det i en pressemelding som Noryards selv sendte ut klokken 14.30 onsdag ettermiddag.

«Det er med stor beklagelse at styret i Noryards Fosen AS (selskapet) har vedtatt å begjære oppbud. Begjæring blir levert Fosen Tingrett uten opphold. Selskapet mottok 23.09.2015 en kansellering av ordre fra BOA IMR. Calexco S.a.r.l., eierselskapet av Noryards AS, har siden kanselleringen vært i dialog og forhandlinger med medeier i BOA IMR AS, BOA Offshore for å finne en løsning som kunne gi grunnlag for å trekke kanselleringen», heter det i pressemeldingen.

Klarte ikke å bli enige

I meldingen står det at det i prosessen mellom eierne av Noryards og Boa ikke var mulig å finne en løsning. Boa IMR har derfor valgt å opprettholde kansellering av 700-millionerskontrakten. Kontrakten var det eneste håndfaste oppdraget som Rissa-verftet hadde i fremtiden. På grunn av kanselleringen var ikke Noryards Fosen i stand til å lønne de 72 ansatte den 10. oktober. De ansatte ved klubbleder Øyvind Kimo varslet selv tirsdag kveld at de vurderte å begjære bedriften konkurs. Nå har altså styret selv gått til det skrittet.

«Kansellering av bygg 92 setter Noryards Fosen AS i en økonomisk situasjon der selskapet ikke er i stand til å overholde sine forpliktelser. Selv om styret og ledelsen i Noryards Fosen har lagt ned et omfattende arbeid for å prøve å inngå nye ordrer som kunne sikret videre forsvarlig drift av selskapet, har dette ikke vært mulig i dagens marked. Det har heller ikke vært mulig å etablere finansiering som kunne ha sikret tilstrekkelig egenkapital og likviditet til forsvarlig drift i det utfordrende markedet», står det i pressemeldingen.

72 ansatte mister jobben

Styret i Noryards Fosen har derfor kommet frem til at konkurs er eneste mulige løsning.

«Vilkårene for å begjære konkurs foreligger i henhold til konkursloven § 60, jf §§ 61, 62, og 66 at begjæring av oppbud derfor må leveres Fosen Tingrett. Noryards Fosen er et heleid datterselskap av Noryards AS. Selskapet har i dag 72 faste ansatte. Vi vil gjerne få takke alle våre ansatte som har stilt på jobb gjennom denne vanskelige tiden.  Det er sterkt beklagelig at vi er kommet i denne situasjonen med å begjære oppbud og at våre trofaste og dyktige ansatte mister jobben», heter det i pressemeldingen.

I månedsskiftet april-mai i år ble 127 ansatte oppsagt ved Rissa-verftet. Totalt har nå 199 personer mistet jobben ved verftet i år.

Allmøte

De ansatte ved Noryards Fosen samlet seg i 14.00-tiden onsdag til allmøte på verftet i Rissa. Klokken 14.20 gikk ledelsen ved verftsdirektør Anders Straumsheim og konsernsjef i Noryards Ivar Hanson inn for å informere de ansatte.

Pressen fikk ikke være til stede på allmøtet.

- Et stort tap for Rissa

Varaordfører i Rissa og senterparti-politiker Liv Darell var ikke klar over nyheten da Fosna-Folket ringte for en kommentar.

- Det er en forferdelig situasjon og et stort tap for Rissa kommune. Så får vi håpe at ting snur. Det er mulig å bygge opp ting igjen, sier hun.

Rissa-ordfører Ove Vollan (H) sier på telefon til Fosna-Folket at han er på vei utover til verftet. Han vil foreløpig ikke kommentere hvilken betydning konkursen kan tenkes å ha for kommunen.

-  Jeg er på vei utover nå. Jeg må få snakket med dem først, sier han.

Tenker på de ansatte

Leder i Rissa utvikling Olbert Aasan tenker først og fremst på de ansatte som nå mister jobben.

- Dette er svært beklagelig, sier han.

Aasan begynner imidlertid raskt å snakke om hvordan man skal få til aktivitet på verftet igjen.

- Det må nye eiere på plass. Det kreves nå en knallhard jobb. Dette er ikke gjort over natten. Verftet i Rissa sitter på en utrolig god kometanse med svært dyktige ansatte. Jeg tror helt klart at det er fremtidsmuligheter, sier han.

Saken oppdateres

Tidligere saker:

- 36 millioner mangler for å redde storkontraktAnsatte vurderer å slå Rissa-verftet konkursBjørnevik: - Forventer avklaring i dag- De må bli enige. Klokka tikker fort.Klubblederen om ikke å få lønnKansellering av millionkontrakt kan bety slutten for Noryards FosenKansellerer kontrakt på 700 millioner kroner