I dag, 26. desember, fyller lokalavisas grûnder Ada Schwabe Einarsen 80 år.

– Mange er invitert

– Jeg har en del nære som ikke får til å delta på en markering 2. juledag. Derfor har vi utsatt det hele til 24. januar, sier en opplagt og alltid smilende Ada Schwabe Einarsen når undertegnede tar kontakt på formiddagen julaften.

– Men på nyåret blir det stor fest?

SE OGSÅ: Derfor startet Ada Schwabe avis på Fosen

– Ja, mange er invitert, for jeg har alltid sagt at på 80-årsdagen min vil jeg ha med det som er mulig av slekt av venner i selskapet. Dagen er lagt til Tjønnstua.

– Det ryktes at du ønsker at gjestene skal gi sine tiltenkte gaver til deg til et helt konkret formål ...

– Jeg er nå i en fase av livet hvor jeg har alt jeg egentlig trenger. Jeg ønsker derfor at dem som ønsker å gi meg noe, i stedet gir noen kroner til Fosengaven 2014. I januar er den egentlig avsluttet, men jeg har fått avklart at det rent praktisk går greit. Det er viktigere at noen som virkelig har behov for støtte får den, mener Ada Schwabe Einarsen som ser fram til at den store familien bestående av ikke minst barn, barnebarn og oldebarn og ellers kjente kommer på hennes stor kalas.

På den egentlige fødselsdagen i dag, blir det likevel en liten samling med kaffe og kaker og nær familie i Botngård.

Adresseavisen sa nei

Ada Schwabe Einarsen og ektemannen Jan Einarsen kom flyttende sørfra til Ørlandet i 1963. Ada fikk arbeid som lærer ved daværende Ørland Framhaldsskole, mens Jan ble undervisningsleder ved Ørland hovedflystasjon.

Det var Ada som unnfanget ideen om ei lokalavis. Fra før hadde hun skrevet litt for Nordstrand Avis, men var ellers fersk i faget. Med base i Fosen hadde hun først en ide om å skrive lokalstoff for Adresseavisen.

– Redaktør Harald Torp sa nei. Dermed ble jeg forbanna og begynte med egen avis, fortalte Ada i artikkel i Fosna-Folket i 2004.

Ørland - Bjugn - Ørland

I 1964 var småbarnsmora i gang som redaktør for nyskapningen Fosna-Folket – «lokalavis for Ørland og Bjugn». Jan Einarsen tok snart rollen som disponent.

I begynnelsen kom avisa ut en gang i uka i fullformat. Stjørdalens Blad sto for trykkingen.

I 1967 flyttet ekteparet Einarsen til Botngård i Bjugn, og avisa fulgte med. Her ble hovedbasen fram til den returnerte til Brekstad igjen i 1989, hvor avisa fortsatt har sitt  hovedkontor. Avisa har ett lokalkontor, og det ligger i Rissa sentrum. I løpet av åra som har gått har dekningsområdet blitt utvidet til dagens sju Fosen-kommuner: Ørland, Bjugn, Rissa, Åfjord, Leksvik, Roan og Osen.

Over på tabloid

Gjennom hele 1960-tallet lå Fosna-Folkets opplag på i overkant av 2000 eksemplarer. Først i 1976 passerte den 3000. I 1982 ble 5000-grensen passert.

I 1968 gikk man over til to utgivelser i uka, senere ble dette utvidet til tre utgivelser som i dag. I 1971 skjedde omleggingen til tabloidformat, som siden er beholdt.

SE OGSÅ: Fosna-Folket - avisa for alle fosninger

Orkanger

I 1985 og 1986 trakk ekteparet Einarsen seg ut av det daglige arbeidet, og avisa ble omgjort til et aksjeselskap. Senere kjøpte Adresseavisen aksjene, slik at Fosna-Folket AS i dag er en del av konsernet Adresseavisen – som igjen er en del av medieselskapet Polaris Media.

Fosna-Folket hadde i mange år eget trykkeri, men de siste årene har avisen blitt trykket på Nr1 Adressa-Trykk på Orkanger. Sidene blir produsert på Brekstad, og overføres digitalt.