Det var for tredje gang at Kommunerusprisen ble delt ut. Det skjedde under en større konferanse i Trondheim.

Kjøkkenet ved Ressursbasen er et populært møtested i det daglige for flere. Foto: Terje Dybvik

Fokus på det som skjer

Formålet med denne prisen er å sette fokus på det som skjer av gode tiltak på rusfeltet i mange kommuner rundt om i landet.

– Det var brukerne selv som oppfordret oss om å sende inn vårt kandidatur, sier en glad Sigrun Klausen, som leder for Ressurstjenesten på Ørlandet.

Tidligere hadde tjenesten sin base på Fjæraveien, men den er nå flyttet opp til større lokaler i den gamle sykeheimen.

Nesten 60 var invitert til å feire prisen. Fra venstre: leder Sigrun Klausen for Ressurstjenesen i Ørland, kommunalsjef Marit Knutshaug Ervik for helse og velferd i Ørland, ordfører Tom Myrvold og kommunelege Ingvar Berg. Foto: Terje Dybvik

– Vi er blitt hørt

Hovedsatsningsområdene i en ny plan for rusfeltet, som er gjeldende fram til 2020, er brukerinnflytelse, tidlig innsats, og helhetlige og varierte tjenester innen behandling, etterbehandling og oppfølging. Det skal legges særlig vekt på brukermedvirkning, kartlegging og kompetanseutvikling.

Dette er punkter som Ørlandets tjeneste har en god mal på. Dette med brukermedvirkning blir blant annet framhevet som en viktig bit. Hanne Sofie Skaret mener brukerne har blitt tatt på alvor.

– Vi er blitt hørt under oppbyggingen av tilbudet, og det har betydd mye, sier Skaret.

Leder Sigrun Klausen for Ressurstjenesen i Ørland i ett av samtalerommene. Foto: Terje Dybvik

«Sterk og genuin brukerinvolvering»

Det var åtte nominerte til årets pris. I juryens begrunnelse for å velge Ørland som vinner, står blant annet følgende å lese:

«Kommunen som tildeles Kommunerusprisen 2017 kan vise til sterk og genuin brukerinvolvering både på system- og brukernivå. Det er brukerne av rustiltaket som har oppfordret kommunen til nominasjonen.

Kommunens tilbud fremstår som bredt, helhetlig og lederforankret med særlig vekt på samhandling knyttet til områder som forebyggende arbeid, tidlig intervensjon, behandling og rehabilitering.

Det har vært arbeidet godt gjennom mange år, og en kan vise til godt samarbeid om en lang rekke tiltak. Bland disse kan nevnes Ungdomsloser, som er en forebyggende og helsefremmende tjeneste for ungdom fra ungdomsskolealder til 25 år. I tillegg driver kommunen Ressursbasen, som er et møtested for sosialisering, aktivitet og ettervern ...»

Ressursteam

Det nevens ellers som positivt at det er etablert et Ressursteam. Det er en kompetanseenhet og tverrfaglig samhandlingsarena for rus, psykisk helsearbeid og forebygging. Her deltar kommuneoverlege, andrelinjetjenesten, psykiatrisk sykepleier, ruskonsulent og ungdomslos.

Arbeidet på rusområdet er ellers forankret i en egen styringsgruppe på rådmannsnivå, hvor kommunalsjef for oppvekst, kommunalsjef for helse og velferd, leder for helse og familie, samt leder for rustjenesten deltar.

Ordfører Tom Myrvold holder tale. Foto: Terje Dybvik

Feiret

Fredag ettermiddag ble prisen feiret med en kakefest ved Ressursbasen, hvor nærmere 60 var invitert. Der ble søknadsvideoen som ble sendt inn framvist. Ordfører i Ørland, Tom Myrvold (H), holdt en tale hvor han uttrykte stolthet og hva de har fått til.

– Nå kommer andre og søker råd hos oss for hvordan få til en god tjeneste på dette feltet. Det er morsomt, innrømmer Myrvold.