- Det er overhodet ikke noen svikt i deres kontrollsystem, sa seniorrådgiver i Mattilsynet Merete Hestdal til Fosna-Folket.

Skjellene som mistenkes å være giftige, er nå trukket tilbake fra markedet.

- Veldig overrasket

Snadderkonge Magne Hoem i Rissa er på ferie i varmere strøk når Fosna-Folket tar kontakt.

- Alle prøver ble tatt, påpeker Hoem som forteller at alt så fint ut før skjellene ble sendt ut.

Likevel ble algegiften DSP (Diarrhetic Shellfish Poisoning) funnet i skjellene som ble produsert ved Snadder & Snaskum. Dersom man spiser giftige skjell, kan man få diare og oppkast. Både Mattilsynet og snadderkonge Hoem er overrasket over at skjellene inneholdt for mye DSP.

- Alle er veldig overrasket. Det ble påvist toksinresultat som var litt over grensa. Det var ingen stor overskridelse, og det er ikke registrert at noen har blitt syke etter å ha fått i seg skjellene, sier han.

- Gåte

Skjellene, som likevel viste seg å inneholde DSP, ble høstet i Verrasundet innerst i Trondheimsfjorden. Hoem forteller at Mattilsynet ikke nølte med å gi dem tillatelse til høsting.

- Det er en skikkelig gåte hvorfor det plutselig kom toksin-verdier over grensa, sier han.

Hoem vil ikke spekulere for mye i årsaken, men har likevel en teori.

- Teorien går ut på at skjellprøven som gav utslag ble tatt av skjell som har ligget dypere enn normalt siste måned. Skjellene har blitt stående i anlegget for lenge, har blitt for tunge, opphengsstroppene har slitt av og skjellene har blitt liggende for dypt. Disse skjellene fikk toksiner i seg tidligere i sommer. De skjellene som har ligget i normalt dybdeskikt har gått seg reine. Men de skjellene som nå viser seg å være giftige, har ikke fått i seg reine alger, har ligget i kaldere vann og har dermed konservert toksinene. Vi vil ta nye prøver på mandag for å undersøke om teorien stemmer, sier han.

- Ekstra uheldige

Også tidligere i sommer ble giftige blåskjell fra Snadder & Snaskum sendt ut på markedet.

- Vi har vært ekstra uheldige i år. Vi har fått to sånne episoder nå. Om vi går tilbake i tid, må vi til 2005 for å finne noe tilsvarende, forteller Hoem som legger til at hendelsene er sterkt beklagelig.