Saksøkeren og hans advokat mener kommunen må holdes ansvarlig ettersom de mener at kommunen ikke har opptrådt i tråd med opplæringsloven, og at skolens ansatte hadde kunnskap om medelevenes mobbing av mannen.

Mannen og hans advokat mener det er en klar årsakssammenheng mellom mobbingen og de problemene mannen har hatt i ettertid, noe som blant annet omfatter konsentrasjonsvansker, depresjoner, selvmordstanker og medisinsk invaliditet.

Kommunen på sin side avviser at de er erstatningsansvarlige og mener at det ikke er avdekket uaktsomme handlinger eller unnlatelser fra kommunens side. De viser til at mannen i 30-årene hadde faglige og sosiale problemer i skolegangen, men at dette ikke har noen sammenheng med eventuell mobbing.

«Leste om andre mobbesaker»

Fosna-Folket har vært i kontakt med mannen som har saksøkt Åfjord kommune. Han ønsker å være anonym.

– Du har valgt å saksøke Åfjord kommune. Hvorfor?

«Jeg ønsker å få svar på hvorfor ingenting ble gjort. Saken begynte for flere år siden da det på det tidspunktet gikk opp for meg hvem som er ansvarlig for hvordan jeg har hatt og fått det i ettertid, og da jeg samtidig leste om andre mobbesaker i media bestemte jeg meg også for å gå rettens vei. Jeg har i ettertid fått kommentarer på at det er bra at noen går mot kommunen i denne saken, og at de er glad for at det er nettopp jeg som gjør det», skriver han i en e-post til Fosna-Folket.

– Kan du si noe om hvor lenge mobbingen skal ha pågått, og hvordan dette foregikk?

«Det var mye verbal mobbing, kommentarer på utseende, måten(!) jeg sto på ski på, og hvilke interesser jeg hadde. Men også både utfrysning og generell knuffing ved flere episoder. Disse kunne også bli besvart med slag, uten at det ble foretatt noe fra de ansattes side. Når man da konstant får slik behandling begynner man å gjøre ting tilbake», svarer han.

«Enorm påkjenning»

– Du er nå i 30-årene. Det er en stund siden dette skjedde. Hvorfor velger du å saksøke kommunen nå? Er det noe spesielt som har fått deg til å gjøre dette nå?

«Det er fordi det nylig har gått opp for meg at jeg har en skade, hvem som er ansvarlig for denne skaden, og at jeg samtidig vet at dette vil følge meg videre. Det har vært en enorm påkjenning å ta kontakt med både advokat og tidligere medelever som jeg knapt har hatt kontakt med de siste nesten 15 årene. Etter et medieoppslag i helgen fikk jeg til og med unnskyldning fra en av elevene fra skolen. Vedkommende har blitt voksen og innrømmer at det som jeg har tatt inn over meg som mye trakassering var sett på som uskyldig moro fra denne personens side», skriver mannen som nå er bosatt utenfor Fosen.

«Angret»

– Kan du gi en beskrivelse av hvordan du hadde det da du gikk på skolen i Åfjord?

«Det har vært litt både og. Noe hyggelig, men etter kommentarer begynte, gikk det mye nedover. Jeg sluttet å gjøre lekser på ungdomsskolen, jeg hadde mer enn nok med å komme meg igjennom dagene som de var, da var det lite energi til noe annet. Jeg har ofte angret på at jeg ikke tok igjen mer på grunnskolen, uansett konsekvensene».

– Får belyst saken

Rådmann i Åfjord kommune, Per O. Johansen, sier at det ikke var forventet at en slik type sak mot kommunen skulle dukke opp.

– Men nå kommer det en sak, og da får vi belyst dette og får forhåpentligvis fram alle aspekter ved saken. Resultatet som kommer skal vi selvfølgelig forholde oss til. Har vi forsømt oss, så skal vi rydde opp og ta ansvar overfor den som har lidd en overlast, sier Johansen.

– Kjedelig

Rådmannen sier at han ikke ønsker å prosedere saken før den kommer opp i retten. Han ønsker heller ikke å kommentere saksøkers påstander overfor Fosna-Folket, med den henvisning at saken skal opp tirsdag.

– Er det ødeleggende for kommunen å få en slik sak mot seg?

– Det er bestandig kjedelig å få en sånn sak mot seg. Vi har et behov for å få klarlagt faktum i denne saken, og det vil forhåpentligvis rettsprosessen bringe klarhet i.

Ber om frifinnelse

– Dere ber om total frifinnelse.

– Ja, det er vårt utgangspunkt. Ut fra opplysningene vi har, så mener vi at det ikke er grunnlag for noe annet enn frifinnelse. Det er sånn saken står fra vårt synspunkt, så vil tiden vise hva retten kommer fram til, sier Åfjord-rådmannen.

Nåværende rådmann, rektor og oppvekstsjef jobbet ikke i kommunen da den påståtte mobbingen skal ha funnet sted.

– Flere tenker på søksmål

Torstein Ulserød er jurist i Civita. Han har blant annet skrevet et notat om Djupedal-utvalget, som er et utvalg som blant annet har sett på «hva som må til for å bedre skolemiljøet og redusere mobbingen».

I denne saken uttaler Ulserød seg på generelt grunnlag.

– Den siste tiden har mobbesaker fått stor plass i media. Tror du at det har en slags smitteeffekt slik at flere går til det skritt og anmelder det offentlige for mobbing som har skjedd flere år tilbake?

– Det man kan si, som jeg er tror det er grunnlag for, er at det har vært mer omtale av mobbesaker i media i det siste. Det har vært med på å skape engasjement. Det er ikke urimelig å tenke at dette fører til at flere går til søksmål, sier jurist Torstein Ulserød.

– Tror du at dette også kan føre til at det kommer opp saker som ikke har rot i virkeligheten?

– Mobbesaker er fryktelig vanskelig og komplisert, og det blir ofte påstand mot påstand. Det er vanskelig å vite hva som har skjedd. Det jeg tror man kan si generelt, er at det heller har vært for få saker som har kommet opp enn for mange, og at de som har ansvaret for at barn blir mobbet får for lite konsekvenser.

Ulserød er klar på at jo eldre saker er, jo vanskeligere blir det å bevise eventuelle lovbrudd.

– Det som er typisk for flere av disse sakene, er at de ofte kommer opp flere år etterpå. Berørte har gjerne langvarige skadevirkninger og har hatt psykiske problemer i mange år, noe som illustrerer mye av det tragiske i det. Når det har gått lang tid, er det vanskeligere å stille folk til ansvar, avslutter juristen.