Meteorologen tror vinden kan gi muligheter for innstilte ferjer

Mellom tirsdag og onsdag kan man få vindkast på styrke opp mot 30 meter i sekundet, ifølge vakthavende meteorolog.

Et lavtrykk gir sørøstlig sterk vind i Trøndelag mellom tirsdag og onsdag.  Foto: Skjermdump fra @meterologene på Twitter

Været

Tirsdag ettermiddag øker vinden kraftig på Fosen. Retningen er sørøstlig og vil forholde seg relativt kraftig fra tirsdag ettermiddag til onsdag morgen, ifølge vakthavende meteorolog, Mette Skjerdal. På Yr.no er det også ute farevarsel på kraftige vindkast.

- Det kan komme vindkast opp i 30 meter i sekundet de mest utsatte stedene. Den sterkeste vinden vil bli i fjellet, men vil kunne slå ned og gi kraftig vind også i lavlandet, forteller hun.

Kraftigst i fjellet

I fjellet kan middelvinden ligge på sterk kuling og komme opp i liten storm, og noe roligere forhold i lavlandet. Likevel mener Skjerdal at vindkast opp mot 30 meter i sekundet også kan skje i lavere strøk. I perioden med mye vind er det også ventet snø i de sørligste områdene av fylket.

- Fosen kan også få noe snø tirsdag kveld og noe i løpet av onsdagen, men dette er ganske beskjedne mengder, sier Skjerdal.

Ferjer og hurtigbåter

Meteorologen forteller at det kan bli vanskelige kjøreforhold i de områdene der det faller snø. Hun henstiller også ferje- og hurtigbåttrafikanter til å følge med på hvordan været kan påvirke dem.

- Vi kan få muligheter for at lokale ferjer og hurtigbåter kan bli innstilt en periode, forteller hun.

- Bør være forsiktige

Tirsdag ettermiddag starter vindøkningen, men Skjerdal tror ikke vinden vil kunne skape problemer for ferjer og hurtigbåter før på kvelden. Natt til onsdag er vinden på sitt sterkeste, og minker utover onsdag morgen.

- De som vet de er utsatt for vindkast fra sørøstlig retning må passe på store, løse gjenstander. Dersom man skal ferdes i fjellet eller langs kysten, bør man være forsiktige, opplyser hun.

Grunnen til vindøkningen er et lavtrykk som mandag ettermiddag ligger i området sør for Island. Dette vil bevege seg sørover mellom Storbritannia, Danmark og Norge. Når dette lavtrykket passerer, vil Norge, her representert ved Trøndelag og Vestlandet få sterk vindøkning i forkant av passeringen, mens Storbritannia får det rett etter at lavtrykket har passert, ifølge Skjerdal.

- Minkende vind

Temperaturene på tirsdag og onsdag vil ligger rundt nullpunktet. Kaldest i innlandet og varmest på kysten. Når vinden ifølge prognosene skal minke, kan det fortsatt komme beskjedne mengder nedbør i form av snø utover onsdag.

- Torsdag ser ut til å bli en grei dag. Fortsatt sørøstlig vind, men betraktelig mindre. Det ligger på bris, kanskje frisk bris, forteller Skjerdal.

- Perioder med sol

På torsdag blir det stort sett oppholdsvær og kanskje også perioder med sol. Også torsdag kan det komme noen perioder med snø. På fredag er det derimot ikke ventet noe særlig nedbør, ifølge meteorologen.

- Det kan bli ganske kaldt natt til fredag og natt til lørdag. Det kan komme ned i mellom 5 og 10 minusgrader på natta, mens dagstemperaturen kan være et par plussgrader disse dagene, forteller hun.

Selv om det fortsatt er noe usikkerhet i prognosene for helga, ser det per mandag ettermiddag ut til at torsdagen og fredagens forholdsvis pene vær fortsetter. Lave temperaturer om natta og et par plussgrader på dagen.

- Det ser ut til å bli en bedre slutt på uka enn starten, sier Skjerdal.