Meteorologene har sendt ut varsel

Fosen er ikke ventet å bli rammet av de verste vindkastene fra lavtrykket som nå ligger utenfor Nordland. Men i de ytterste strøkene bør man vurdere å la båten ligge, melder meteorologene.

Det gule feltet markerer området der meteorologene har sendt ut gult farevarsel for vindkast. Fosen ligger an til å bli skånet for de verste kastene.  Foto: Meteorologisk institutt

Været

Yr.no meldes det natt til fredag om gult farevarsel for vindkast som gjelder for områdene Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten. I utgangspunktet skulle dette farevarselet også gjelde for Fosen, nord for Ørland, ifølge forteller vakthavende meteorolog, Magni Svanevik.

- Det vil nok bli ganske vindfullt, men vi har flere tilfeller av denne typen vind som ikke fører med seg noen skader. Derfor har vi tatt vekk varselet for Trøndelag, forteller hun.

Likevel kan vinden komme opp i sterk kuling på utsatte steder og vinden kan ta godt i utsatte fjordarmer som er utsatt for sørøstlig vind.

- Ganske annet vær

Sist det var meldt uvær på Fosen, var det meldt liten storm helt ute på kysten, men kun kuling lenger øst på halvøya. Det ble imidlertid sendt ut farevarsel om kraftige vindkast på mellom 25 og 35 meter i sekundet. Den kortvarige, men særdeles kraftige vinden førte til store ødeleggelser i Ørland og på Stadsbygd natt til mandag forrige uke. I Ørland ble det målt et vindkast på hele 54,6 meter per sekund. Det er rekord.

Vinden som er ventet fredag er sørøstlig fralandsvind, i motsetning til forrige ukes uvær som var nordvestlig pålandsvind. Svanevik beskriver været som er ventet som et ganske annet enn sist.

- Den gang var det vind, regn og torden i bygene. Nå blir det et mer vanlig lavtrykk med fralandsvind, forteller hun.

- En del sol

Været skyldes et lavtrykk med senter i Norskehavet utenfor Nordland. Det er alltid usikkerhet knyttet til hvor grensa går for de kraftigste vindkastene, men Meteorologisk institutt har valgt å fjerne farevarselet for Trøndelag, opplyser Svanevik.

- Fralandsvind fra sørøst er en god retning med tanke på været. Bortsett fra at det blir en del vind, ser det ut som det blir klart og fint og en del sol, forteller hun.

Den sterke vinden vil avta lørdag ettermiddag. Temperaturene vil ligge rundt 5-7 minusgrader på kysten og rundt 10 minusgrader lenger inn i landet gjennom helga, ifølge Svanevik.

- Bør la båten ligge

Yr.no melder imidlertid gult farevarsel for kuling på kysten mellom Frøya og helt opp til Rørvik fra torsdag kveld til natt til lørdag. Dette innebærer de ytterste strøkene av Fosen.

- Dette kulingvarselet gjelder for kyststrekningen og er myntet på dem i båt. Dette er et ganske vanlig farevarsel, som vi ofte sender, sier Svanevik.

På Yr kan man lese at kulingen betyr at reisende i båt bør vurdere å la båten ligge i området farevarselet gjelder for.