Skalk lukene. Sibir-vinden kommer!

De neste dagene kommer et kraftig russisk magadrag fra øst til å blåse gjennom Fosen.

Da blåste godt på Uthaug for én uke siden, da ekstremværet «Cora» herjet.  Foto: Alexander Killingberg

Været

Lørdag morgen våknet Fosen til ti kuldegrader, frostrøyk og skrapejobb på bilruta. De neste dagene vil, ifølge meteorologen, føre med seg mye vind, men også høyere temperaturer.

– Det er et høytrykk i øst, og lavtrykk i vest som fører til et stramt vindfelt ute i havet. I Trøndelag fører det til vind fra sørøst. Det er rolig og fint vær lørdag, men det kan blåse opp i stiv kuling på utsatte steder.

LES OGSÅ:

Sibirvind

Ifølge metorolog, Lars Andreas Seleberg, vil vinden ta seg opp utover søndagen.

– Det ser ut som Sibir-vinden også når Fosen.

Seleberg forklarer at begrepet «Sibirvind» ikke er fagterminologi innenfor meteorologien.

– I Sibir-området er det veldig kaldt om vinteren. Så når høytrykket ligger på en riktig måte, sånn at luftmassene kommer bort til oss, så er det vel det de kaller Sibirvind. Fordi vinden kommer derfra.

– Det vil blåse godt

For det er vind og ikke nedbør som er nøkkelordet i værmeldinga for de nærmeste dagene.

– Søndag vil det blåse liten kuling utsatte plasser. Vinden øker på på kvelden, med stiv til sterk kuling fra sørøst. Det betyr vindstyrker mellom 15 m/s og 20 m/s, sier Seleberg.

Vindretningen gjør at det kommer til å bli bra kast i seilene, men samtidig liten, eller ingen, nedbør.

– Det vil blåse godt. Det vil begynne fra søndag kveld og vare ut mandag før det vil roe seg utover kvelden på tirsdag. På grunn av vindretningen blir det ikke mye nedbør, men kanskje kan det komme noe på mandag. Det er usikkert. Ellers oppholdsvær.

Mildere på Fosen

Meterologen melder om at det vil bli mildere på Fosen enn i innlandet. Plasseringen ute ved havet og avstanden til øst, gjør at Fosen vil få det varmere enn for eksempel Trondheim.

– Det vil ikke bli så kaldt ute på Fosen som lenger inne i landet, i og med at Fosen ligger så langt ute i havgapet. De nærmeste dagene vil Fosen få temperaturer over null grader. Når lufta kommer fra øst og det regner og snør så beveger luftmassen seg over fjellet, blir tørrere og når den beveger seg mot bakken mot havet, vil temperaturene stige. Det er en typisk situasjonen for det som nå kan skje.

På onsdag vil vinden dreie mer østlig, noe som betyr at den kalde lufta får mer tak.

– Det fører til at det vil bli kjøligere, spår Seleberg.