Vi går lysere tider i møte, men du bør være ferdig med juleølet

Vintersolverv innebærer at fra og med klokken 17.28 torsdag ettermiddag blir dagene lengre.

@marit_dens har delt dette fine bildet av to vannglade krabater med hashtag #fosnafolket.  Foto: @marit_dens

Været

Torsdag 21. desember er det vintersolverv. Vintersolverv er den dagen i løpet av året når den nordlige halvkula heller lengst bort fra sola. Det betyr samtidig at det er dagen i året med minst lys, eller - litt feilaktig - årets korteste dag.

– I dagligtale sier man ofte at «sola snur» på hvert av disse solverv-tidspunktene. Det er imidlertid feil, det er jordas rotasjon rundt sola og jordas helning som skaper perspektivet om vintersolverv og sommersolverv, ifølge Wikipedia.

Fra gammelt av er det tradisjon at juleølet må være avsluttet innen denne datoen, hvis ikke risikerer man at det kommer «solverv» i det, og det vil man jo ikke ha noe av.

Noen tidsregninger sier at vintersolverv er den første dagen av vinteren. Den kinesiske kalenderen kaller vintersolverv dong zhi, som betyr vinterens ankomst, og dette er en viktig merkedag. Andre regner dagen som midten av vinteren.

Årets lyseste dag kalles sommersolverv, og inntreffer i juni hvert år på den nordlige halvkule (20. eller 21. juni).