I helga var det yrende liv på gressmatta ved Langsand i Rissa. 450 barn fra 60 ulike lag har gjennom lørdag og søndag vært samlet for Eat Move Sleep-cup, arrangert av Rissa IL.

- Cupen er regi av Norges Fotballforbund og Bama, og tildeles 38 klubber i Norge, forteller arrangementsansvarlig i Rissa IL, Vibeke Sand.

Sunn kiosk

Cupen tar sikte på å være en sunnere fotballcup, med fokus på bevegelse, søvn og næringsrik mat. I kioskene finner man verken sjokoladekake eller brus.

- I stedet selger vi smoothie, wraps, grove vafler og fruktbeger. Det gir ungene energi som varer, i motsetning til brus, godteri og kake. Ungene godtar det, og virker godt fornøyde med maten. Det er ingen som spør etter sjokolade, forteller Sand, og påpeker at idrettslaget praktiserer sunn idrettskiosk på andre arrangementer også.

Nattesøvn og folkehelse

Mellom kampene er det lagt opp til at ungene skal holde seg i aktivitet, blant annet med å skyte ball på blink. Det er også oppfordret til at både foreldre og spille enten sykler eller går til og fra idrettsanlegget.

- Vi er blitt litt for flinke til å kjøre barna våre overalt. Vi oppfordrer folk til å være med å gå eller sykle sammen med dem. Det handler om folkehelse, sier Sand.

Sleep-elementet i cupen handler blant annet om at barna skal ha et skjermfritt soverom. Oppfordringen er å la alt av skjermer ligge når man skal sove.

- Det blå lyset fra iPad og iPhone forstyrrer nattesøvnen, sier Sand.

Tap og vinn med samme sinn

To rissværinger som var i aksjon lørdag, var Emma Helena Kimo (10) og Ingrid Eline Dyrendahl (10). Jentene synes det er stas å ha en så stor cup på hjemmebane.

- Det er veldig artig. Det beste er å spille fotball. Vi har ikke vunnet noen kamper i dag, men det er artig likevel, sier jentene.

Mellom kampene har de prøvd seg i aktivitetsløypa, og fått seg fine premier som pannebånd og nøkkelknippe.

Kamprop

- Vi måtte smake på tomater. Det var ikke så veldig godt, ler de.

- Hva gjør dere for å gire dere opp før kampene?

- Av og til synger vi kampsangen vår. Vi e Rissa, vi e rød, vi e super, vi e sprø, vi har vunnet, vi har tapa, men vi står itj her og gapa!