– I dag skal vi vise at vi er det beste laget på Fosen! Ørland-trener Erik Olafsen strammer knyttneven og gjør stemmen ekstra myndig. Dette er en kamp han ikke har lyst til å tape. Rundt ham sitter atten fotballspillere i blå uniform. Noen følger nøye med. Andre er mer opptatt av sokketeip og hårstrikk.

Ørlands damelag har fått en kanonstart på sesongen, og står med sju poeng på tre kamper.

Ørland-trener Erik Olafsen delte ut drops og bananer i garderoben før kamp. Foto: Erik Eikebrokk

Motstanderen Rissa IL, Fosens andre damelag, har fått en tilsvarende dårlig start. På fire kamper står Erlend Dyrendalslis mannskap med bare ett poeng. Atmosfæren er langt mer avslappet enn i bortegarderoben. Det er vanskelig å si om det er uttrykk for selvtillit eller usikkerhet.

Tøff sesong

Det vil de neste nitti minuttene vise.

– Vi er forberedt på at det blir en tøff sesong. Spillerne er mellom femten og tjue år, og vi har mistet sju spillere fra i fjor, sier Dyrendalsli rett før avspark.

Et lokaloppgjør av dette kaliberet har elendig hukommelse. I dag er alt som har skjedd før visket ut og glemt. Fra historien er det uansett ikke mye å huske.

– Jeg tror vi må tilbake på 80- eller 90-tallet en gang for å finne forrige kamp mellom to damelag fra Fosen, mener Rissa-treneren.

– Jeg kan ikke engang huske sist gang Ørland stilte damelag, sier Ørland-legenden Nina Loeng Aas.

Åsly kunstgress var åsted for fotballdramaet. Foto: Erik Eikebrokk

Ut i hundre

Det nærmer seg avspark. Alvorstunge Ørland-spillere har spilt hurtige pasninger innenfor 16-meteren, og finpusser kampformen med korte spurter to og to. Rissa-spillerne har fortsatt en avslappet holdning til det hele. De fjaser og tuller i en halvrask jålejogg.

Den rutinerte dommeren Per Arne Eggan er klar til å blåse det hele igang.

Ørland går ut i hundre, de spiller med retningsvendte mottak, mange touch langs bakken og mye bevegelse. Men det er Rissa som når frem til motstanderens mål først. Det har ikke gått mer enn ett minutt når toppscorer Lena Rosvoll Larsen stoppes av Ørland-keeper Inger Anita Skavdal.

Det er et varsel av det som skal komme.

Fra sidelinja ropes det instrukser. De fleste kommer fra Ørland-benken, som har et helt støtteapparat. Fra Rissa-benken virker Dyrendalsli sørgelig alene. Det skal vise seg at han er en trener som tenker før han prater.

Ingen av lagene ville gi seg uten sverdslag. Foto: Erik Eikebrokk

Søstrene Sisters

Det har ligget et Rissa-mål i lufta. Det er spesielt de to søstrene Lena og Hanne Rosvoll Larsen som ser ut til å kunne den raskeste veien til målet. De to løper på alle baller som Hege Flataunet og Tove Dyrendalsli sender av gårde fra midtbanen.

Og så skal det skje...

Mens Ørland spiller omstendelig fotball i runder og trekanter, velger Rissa den korte; direkte linje fra A til B. Fra søster til søster. Lena vinner en duell inne i feltet. Bak venter Hanne, som dunker ballen i mål fra sju meter. Overraskelsen er et faktum.

Godt over 50 tilskuere på Åsly applauderer. Ørland-fansen er i solid mindretall.

– Vi kom litt tregt igang. Det var mange høye skuldre, og vi virker fortsatt litt oppjaga, sier Ørland-treneren.

Ute på banen smeller det i dueller, og det bannes det grovt. Rissa-spillerne er ikke lenger så snille som de virket på oppvarmingen.

Rissa IL forsvarte seg i perioder med alle kvinner. Foto: Erik Eikebrokk

Etter halvtimen er Ørland nær ved å utligne. Guro Nesholen driver fremover banen på Iniesta-vis, og pasningen til Benedikte Sundfjord er perfekt. Førstetouchen er dessverre litt for dårlig, og skuddet er akkurat innenfor Rissa-keeper Tonje Grue Hjellupviks rekkevidde.

Våpenhvile

Dermed står det 1-0 til pause. Dét kan bortelaget takke forsvarssjef Nadja Olafsen for. Ved to tilfeller vinner hun én-mot-én-dueller med Rissa-spiss Rosvoll Larsen. Når Eggan blåser for pause har Rissa vært nærmere 2 enn Ørland 1.

Likevel lever slaget i beste velgående.

– Vi trenger et skikkelig hatoppgjør utpå her, men vi er ikke helt der, sier én av Ørland-supporterne.

– Dette er nok ikke helt et hatoppgjør ennå. Det er morsommere å slå bylagene. De blir paffe når de reiser helt ut hit og taper, sier en annen.

Sharina Mostad (blå drakt) var et konstant uroment på høyre kant. Foto: Erik Eikebrokk

Idet andre omgang sparkes igang er det Ørland som leder sjansestatistikken, men Rissa som leder i målprotokollen.

Søster-magi

Hvis noe ikke er ødelagt, er det ingen grunn til å reparere det. Slik som med Rissa-angrepet. Et innkast - en stuss - en avslutning.

Denne gangen er det Lena Rosvoll Larsen som er på riktig sted til riktig tid. Ballen faller ned på åtte-mi meter, og toppscoreren gjør ingen feil. Ørland er hardt såret.

– Det er kanskje litt flatterende, men det er effektiv fotball, sier Dyrendalsil. Han prater mer nå. På Ørland-benken har de tatt kollektiv pustepause. Treneren er i knestående flere meter inne på banen.

Ørland-benken åpnet kampen best, men ble hysjet ned etter hvert. Foto: Erik Eikebrokk

Det er likevel ingenting som tyder på at bortelaget har planer om å gi opp. Spillerne backer hverandre opp kampen gjennom, og roser hverandre i stedet for å kjefte. Det skal lønne seg til slutt.

Kvarteret før slutt tennes håpet. Og Ørland gjør det, ironisk nok, på Rissa-vis. Etter å ha forsøkt å spille seg gjennom på kant gjennom hele kampen, er det plutselig en lang ball i bakrom som gir Ørland sjansen de har ventet på. På forsøk nummer to sørger kaptein Andrine Aas for ny spenning i kampen.

Skal det umulige skje?

Tankevekker

Ørland greier dessverre ikke å gjøre det umulige mulig denne gangen. Dermed tar Rissa sin første seier for sesongen. Etter kampen er trenerne enige i at det var fortjent.

Etter seieren var Rissa-jentene selvfølgelig hoppende glade. Foto: Erik Eikebrokk

– Det var en kombinasjon av innsats og godt spill. Jeg syns vi fortjente å vinne, sier Dyrendalsli.

– Rissa vinner fortjent. Jeg tror de er et mye bedre lag enn det sesongen har vist så langt, sier Olafsen.

De blå tapte kanskje det første «slaget om Fosen», men det er likevel Ørland som er det høyest rangerte fotballaget på halvøya, ettersom ingen herrelag for tiden befinner seg høyere enn i 5. divisjon.

3 stjerner:

*** Lena Rosvoll Larsen** Nadja Isabel Olafsen* Hege Elisabeth Flataunet