Feiringen skjer med en turmarsj og et større jubileumsarrangement i samfunnshuset Fjellheim lørdag.

Tone Haugen kommer

– 125 er påmeldt jubileumsarrangementet, så det blir en stor fest, sier Kjell Petter Hestmo som er leder i jubileumskomiteen.

– Den mest kjente idrettsutøveren i klubbens historie må vel være fotballspilleren Tone Haugen. Kommer hun?

– Ja, hun kommer. Tone Haugen er utvilsomt den største utøveren i klubbens historie. Vi har imidlertid flere andre stor navn også. I 1947 deltok våre på noe som het Fotballrennnet. Steinsdalens idrettslag ble nummer to den gangen, men beste tid av alle fikk Magne Stein. Han slo alle de andre store profilene på den tida, forteller Hestmo.

Tone Haugen spilte hovedsakelig for Trondheims-Ørn. Hun vant EM-gull med Norge både i 1987 og 1993, også VM-gull i 1995 og OL-bronse i 1996. Og hun var også EM-finalist i 1989 og VM-finalist i 1991. Hun spilte 90 landskamper og scoret 19 mål. Hun ble tildelt Olavstatuetten i 1995, iføge Wikipedia.

Startet sju lag

I 1916 skjedde starten på den organiserte idrettsaktiviteten i Osen, ved at forløperen til dagens idrettslag ble etablert: Steinsdalen skilag. Steinsdalen fotballag kom i 1936. Siden har det vært flere sammenslutninger til det som i dag utgjør Osen/Steinsdalen idrettslag.

– Jens A. Stein var det som dro det hele i gang. Han startet hele sju fotballag i området for å få til en serie lokalt. Det var tøffe tak å få konkurrere under blant annet fotballrenene som ble holdt den gangen. Fra Steinsdalen gikk utøverne ti mil på ski til Namdalseid, da det ennå ikke var vei over der. Fra Namdalseid tok de så drosje til Trondheim. Så skjedde returen på samme vis, forteller Kjell Petter Hestmo.

Skiprodusent

Jens A. Stein drev også en skifabrikk, hvor han lagde sine ski av merket Olymp.

– Han var en forgjenger i å produsere limte ski . Det ble en tvist om patenteringen av dette, som preget han på tampen av livet. Skiene han produserte er av det som skal stilles ut under jubileumsfesten, forteller Kjell Petter Hestmo.

Kjell Petter Hestmo er leder i jubileumskomiteen. Foto: Terje Dybvik
Jens A. Stein fra et bilde tatt på Elgjøen rundt 1937/1938. Foto: Oskar Storskaret