De fem klubbene spiller alle i fotballherrenes 5. divisjon i år. I helga er det sesongstart.

Svekket Rissa?

Fosna-Folket tok en ringerunde til trenerne til Fosen-klubbene. Rissa hadde en flott 5. divisjonssesong i fjor og kjempet i toppen av tabellen. Trener Jan Arne Skalmerås mener hans mannskap er svekket foran årets sesong.

- Ambisjonen er å holde oss i divisjonen. Vi har blant annet tre midtbanespillere som er borte siden i fjor. Så er det noen som skal i militæret.

- Vil du si at dere er svekket?

- Slik det ser ut nå, er vi det. Men mye kan skje, påpeker han.

Rissa serieåpner borte mot Flatås i Trondheim fredag kveld.

Vanvik går for toppen

Det ble nesten snøballkrig på kunstgresset på Stadsbygd da Vanvik tapte stort hjemme mot Vestbyen i fjor vår. Foto: Alexander Killingberg

I fjor var det omlegging av seriesystemet i norsk fotball. Det medførte at de fleste lagene rykket ned fra 4. divisjon. Vanvik hadde en noe begredelig sesong og ble degradert sammen med Fosen-lagene Åfjord og Bjørgan. Trener Hallvard Solem er optimist foran helgas seriestart borte mot Nidelv fredag.

- Vi har mål om å kjempe i toppen og om opprykk. Det er imidlertid alltid vanskelig å vite nivået etter en slik omleggingssesong som vi hadde i fjor, påpeker treneren og sikter til at nivået på årets 5. divisjon trolig er en slags «blanding» av den tidligere 4.- og 5. divisjon.

Vanvik har også fått tilbake sin klassespiller Martin Fjeldvær. I år blir han å finne på midtbanen sammen med broren Håkon.

- Så langt har vi flere på trening enn i fjor. Vi har også større stall, sier Solem optimistisk.

Vanvik har også gjort det sterkt i vårens treningskamper med blant annet 7-1 over Hommelvik og 1-0 mot Gimse.

Bjørgan var best i fjor

Det ble virkelig underholdning for inngangspengene på Bessaker i fjor høst. Bjørgan vant 5-3 over Åfjord etter en mildt sagt fartsfylt forestilling. Bjørgans Eirik Baardsgaard scoret hele fire mål. Foto: Alexander Killingberg

Bjørgan spiller for første gang siden 1995 i 5. divisjon i år. Laget fra Bessaker i Roan har de siste 20 årene kjempet i 4.- og 3. divisjon. I fjor endte klubben som beste Fosen-lag, men rykket likevel ned fra 4. divisjon på grunn av omleggingen av divisjonssystemet. Trener David Monkan, som pendler fra Hemne til Bessaker for å spille 5. divisjonsfotball, sier at gutta ikke har snakket så mye om ambisjoner foran årets sesong.

- Vi har ikke snakket om det, men vi ble best på Fosen i fjor. Det henger høyt det. Vi har imidlertid ingen opprykksplaner, påpeker Monkan.

Ildsjelen håper et av Fosen-lagene lykkes med å rykke opp i år. Og dersom Bjørgan skulle kjempe helt i toppen, tviler han på at klubben takker nei til 4. divisjon neste år.

- Om vi vinner årets avdeling, tar vi opprykket. Jeg tror ikke vi sier nei til det, sier Monkan.

Bjørgan klarer også i år å stille to lag. 2. laget spiller i 6. divisjon.

Ørland og forsvarsgutta

Ørlendingene stiller hele tre lag i år. 2.- og 3. laget spiller i 6. divisjon, mens 1. laget skal kjempe i 5. divisjon. Trener Trond Øvergård sier at laget har en del spillere ute med skade før sesongstarten hjemme mot Bjørgan på Gryta søndag.

- Ambisjonen i år er å berge plassen. Alt annet er en bonus. Vi møter mange lag som spilte i 4. divisjon i fjor. Vi forventer mye tøff motstand. Vi tar ikke mål av oss om å kjempe i toppen. Vi skal stabilisere oss trygt på tabellen, sier han.

Øvergård forteller at Ørland har fått noen nye spillere fra flystasjonen.

- Vi har fått noen som er bra. Jeg vil være forsiktig med å nevne navn før de har fått vist seg fram. I utgangspunktet tar vi inn folk som skal jobbe på flystasjonen noen år, forteller treneren.

Øvergård sier de har hatt så mange spillere på trening i år at det tidvis har vært utfordrende å organisere det.

Åfjord med to nedrykk

Folkefest blir nesten et understatement i beskrivelsen av cupoppgjøret mellom Åfjord og Rosenborg i fjor. På bildet river Åfjords Ronny Hegvik ned en Rosenborg-spiller. Hegvik har gitt seg siden fjorårssesongen. Foto: Dani Edvartsen

Dersom man ser de siste fotballsesongene under ett, har Åfjord vært Fosens beste lag de siste årene. Klubben hadde nylig to sesonger i 3. divisjon, og klarte i fjor vår å kvalifisere seg til 1. runde i cupen. Rosenborg besøkte Åset, og Åfjord klarte 0-0 til pause. Til slutt måtte åfjordingene imidlertid gi tapt med 0-3, men prestasjonen var imponerende. I serien gikk det imidlertid langt dårligere. Det ble nedrykk og i år er klubben klar for 5. divisjon.

- Målet er å kjempe i toppen. Det er klart.

- Dere har rykket ned to år på rad nå?

- Jeg tror ikke vi får til enda ett nedrykk nei, smiler trener Magne Staven Larsen.

Han forteller at det har kommet opp en del nye spillere fra aldersbestemte lag. I tillegg har veteranen Ronny Hegvik gitt seg. Åfjord sesongåpner borte mot Kolstad 2 i helga.

- Jeg har ikke så mye formening om dem. De er sikkert et brukbart lag. Førstelaget deres er i hvert fall bra, sier Larsen og påpeker at det alltid er vanskelig å bedømme nivået på 2. lagene.