Tirsdag til torsdag forrige uke ble det arrangert nordisk montémesterskap for amatører i Finland. Rytter Amanda Robertsen (23) fra Leksvik i Indre Fosen gjorde rent bord.

– Jeg er veldig glad og stolt. Det er noe av det største jeg har gjort, sier hun.

Spent

Hun kunne notere seg to fjerdeplasser, en seier og en sjetteplass under mesterskapet. Totalt fikk hun 37 poeng sammenlagt, to poeng foran andreplassen.

Robertsen, som har ridd siden hun var bare syv år gammel, var spent i forkant av løpene.

– Jeg håpet selvfølgelig på det beste, men man er helt avhengig av å få gode hester. Det blir tilfeldig trukket, og det er arrangøren som stiller med hester. Dermed kjente jeg ikke hestene fra før, forteller hun.

Taktiske vurderinger

Ifølge Robertsen er det alltid en fordel å kjenne hestens styrker og svakheter før et løp.

– Det er en taktiske vurderinger i forkant som ikke blir like enkle når man ikke kjenner hesten. I Finland var det dessuten språkbarrieren som gjorde det vanskelig å finne ut mer om hesten. For eksempel er det viktig å finne ut om hesten bør løpe et testløp før start, eller om han helst bør være i ro, forteller hun.

For rytteren er det viktig å være fokusert og våken for å unngå feil underveis, forklarer hun.

Gjev tittel

Heldigvis klaffet det meste for Robertsen i Finland.

– Hestene var jevnt over bra. Den dårligste hesten fikk jeg i det siste løpet på torsdag, men heldigvis for meg hadde min største konkurrent også fått en dårlig hest.

23-åringen kunne dermed smykke seg med tittelen nordisk montémester.

– Det føles veldig bra. Det er stort, og jeg skal leve litt på den. Det er ikke sikkert jeg får oppleve det igjen, sier hun.

Minst to timer per dag

Fosningen flyttet til Oslo for et par år siden for å satse på hest. Nærheten til de ulike løpene ble avgjørende for Robertsen. I tillegg trener hun minst to timer om dagen.

Rytteren ser allerede framover mot klasseløpshelg i Oslo i september. Målet er å bli mestvinnende rytter i Norge, og da er kun poeng hentet fra løp i Norge som teller.

– Da må jeg fortsette å gjøre det jevnt bra, sier Robertsen.