Mot helga kommer ytterligere 30. Qajaq er det inuitiske ordet for kajakk, og inuit er språket til eskimoene. Primus motor for arrangementet, Bernt Marius Johnsen, er en ivrig tilhenger av de tradisjonelle grønlandske kajakkteknikkene. Og spor av eskimoenes gamle kultur kan tydelig spores i utstyret som dekker mesteparten av stranda.

Spesiell interesse

- Alle her bruker den tradisjonelle grønlandsåra. De fleste i tre, men den finnes i moderne materialer også. Og mange padler i kopier av eskimokajakker. Treffet er basert på de tradisjonelle eskimo teknikkene, men vi er egentlig vanlige havpadlere med en litt spesiell interesse, forklarer qajaqentusiasten.

Harpunkasting

Først er det kurs i to dager, deretter blir det treff til helga. Da vil det samles 75 ivrige padlere på området til Stokkøya Sjøsenter på Hosnasand. Helgas qajaqtreff har både harpunkasting og NM i grønlandsrulle på programmet.

- Vi skal også demonstrere kajakkrulle med murstein i handa. Eskimoene hadde ikke motorsykler og sånt så de måtte finne på egne ferdighetsøvelser, forteller Johnsen.

Plast og tape

På helgas program står også en uhøytidelig kajakkbyggekonkurranse.

- Hvert seksmannslag får utdelt en taperull, noen lekter og litt plast. Deretter skal de bygge en kajakk, padle en stafett og avsluttes med en grønlandsrulle. Det pleier å bli en ganske våt affære, ler Johnsen.

Lykkelige

På stranda har to fornøyde deltagere kommet inn fra dagens første kursøkt i regnvær. Silregnet betyr ingenting for Trine Marie Larsen (49) og Leif Tore Anderssen (59) som er kledd i drakter som ikke slipper inn vann.

- Vi har lært grønlandsrulle på to timer, sier de to lykkelig.