- Jeg har tenkt litt på hvorfor jeg ikke satset mer på løping. Egentlig synes jeg det er artigere og, sier Fremo som tidligere satset for fullt som langrennsløper.

«Perset» på alt

De to fosningene Thomas Fremo fra Rissa-klubben Fjellørnen IL og Ørjan Kjeldsli fra Stadsbygd IL reiste til NM for å forsvare Fosens ære. Og det gjorde de to til gangs. Dette var deres første senior-NM. Fremo stilte til start på 5000- og 10 000-meter. Det endte med to 12. plasser og ny personlig rekord på begge distanser. Kjeldsli tok en svært imponerende 10. plass på 5000-meter. På 1500-meteren var han svært nær å ta seg til finalen. Fosningen satte personlig rekord på begge distansene.

- Det var 13 løpere i mitt heat, og 6 gikk til finalen. Jeg endte på 8. plass. Jeg havnet litt langt bak i feltet, og det ble vanskelig å komme seg frem på slutten, forteller Kjeldsli om 1500-meteren.

Trener langt mindre

Fremo, som snart runder 30, har løpt lite på bane tidligere.

- Jeg var med på et par baneløp for to, tre år siden. Så har jeg løpt litt i sommer. Jeg har prøvd å trene litt mer i år, men det er bare på litt over mosjonistnivå, sier rissværingen som ikke ser på seg selv som noen toppidrettsutøver.

Fremo forteller at han løper rundt 60 kilometer i uka, mens Ørjan Kjeldsli ligger på 80–90 kilometer. Det er milevis under dem de konkurrerte med i helgas NM.

- Både jeg og Thomas har mye å gå på når det gjelder treningsmengde. Jeg snakket med Sondre Nordstad Moen som ble nummer to på 5000-meter. Han løper 200–230 kilometer i uka. Jeg og Thomas var nok de to i NM-feltet som har trent minst. Jeg har en plan om å øke treningsmengden til 100–110 kilometer i uka utover høsten. Så skal jeg forsøke å øke enda litt mer neste år. Det er i midlertid en gylden regel at man ikke skal øke treningsmengden for mye på kort tid. Helst ikke mer enn 20 prosent opp i året. Man må tenke progressivt, forteller Kjeldsli.

- Ikke lenger ung

For både Fremo og Kjeldsli er treningsmengden også et spørsmål om hva man får tid til i hverdagen. Begge har naturligvis andre ting å holde på med enn løping.

- Jeg må diskutere litt med henne hjemme om jeg kan ta et år til og trene enda litt mer. Så får vi se om det går opp i hverdagen. Jeg har tidligere løpt 80 kilometer i uka, men da går det utover andre ting. Jeg må ta en vurdering i forhold til jobb og unger, sier Fremo.

Det er helst i tida rundt 21.00-nyhetene om kvelden at rissværingen tar på seg løpeskoene for å få seg ei real økt. Fokuset er å få mest mulig ut av den treningen han har tid til. Effektivitet står i front. Fremo tar også med alderen i betraktningen når han skal vurdere den videre satsingen.

- Jeg nærmer meg 30 og er ikke lenger ung og lovende. Jeg kommer ikke i Europa-toppen «læll», mener han.

- Helt i kjelleren

Han beskriver helgas 12. plass på 5000-meter som et nærmest optimalt løp for hans del. Fremo sprang inn til tiden 14:29.53.

- Da gikk jeg helt i kjelleren. Jeg forbedret min personlige rekord med 22 sekunder. Den tidligere rekorden satte jeg for noen uker siden, forklarer Fremo.

På 10 000 meter ble det nok en 12. plass med tiden 30:42.05. Der har Fremo et personlig mål om å komme under 30 minutter.

Fremo hadde egentlig ikke tenkt å løpe NM i år. Nå takker han moderklubben Fjellørnen for at det ble en realitet.

- Dette var kjempeartig. Det var en skikkelig opplevelse med stemningen fra publikum på stadion og alt. Jeg håper å øke interessen for friidrett også blant unge utøvere på Fosen. Da må vi begynne et sted. Nå får vi jo bane på Stadsbygda også, påpeker han.

Vurderer å kutte jobb

Ørjan Kjeldsli, som nå er 21 år, innrømmer at det frister å satse enda mer på friidrett. I helga beviste han at han henger med helt i norgestoppen, og det med langt mindre treningsgrunnlag enn konkurrentene.

- Jeg jobber deltid på en sportsbutikk i tillegg til studiene. Jeg har vurdert om jeg skal jobbe mindre eller kanskje kutte ut jobben for å trene mer. Treningen krever tid. Man må også sørge for å restituere godt nok. Jeg vil også ta en runde for å se om det er mulig å skaffe noen sponsorer. Det kan bli vanskelig å finansiere alt selv, sier Kjeldsli.

I helga sprang han 1500- meter og 5000-meter. Kjeldsli sier nå at 5000- og 10 000-meter trolig blir de to store satsingsområdene fremover. På sikt håper fosningen å kjempe om medalje i NM. På helgas 5000-meter løp Kjeldsli i mål til 10. plass med tiden 14:27.16. Vinneren Jakob Ingebrigtsen var litt over 50 sekunder raskere.

- Det er langt opp dit. Det gikk ekstra fort i år. 50 sekunder er ganske mye. Jeg har som mål å komme meg ned på 13-tallet på 5000. Kanskje klarer jeg det i løpet av noen år. Dette handler også om marginer. Man må unngå sykdom og skader, påpeker Kjeldsli.

Han kaller helgas NM for et motivasjonsboost.

- Hvor langt nedi kjelleren var du på 5000-meteren?

- Jeg måtte jobbe med meg selv ja. Det gikk greit de første tre-fire kilometerne. På slutten måtte jeg tåle å ha det vondt. Det går mye på vilje. Så må man tenke positivt. Man kan ikke tillate seg å tenke negativt. Man må si til seg selv: Nå er det bare to runder igjen. Så må man tenke teknikk. Jeg følte meg lett og fin, forteller Kjeldsli.

- Helt utrolig

Leder i Stadsbygd IL Sigmund Simonsen er voldsomt imponert over helgas prestasjoner.

- Helt utrolig at den lille klubben vår har en løper i norgestoppen. Det er flere tiår siden sist, poengterer han.

Simonsen mener Kjeldslis prestasjon muligens er den største i idrettslagets historie.

Her er Fremo og Kjeldsli i aksjon på helgas 5000-meter. Fremo er nummer to fra venstre, mens Kjeldsli løper like foran. Foto: Stadsbygd IL