Joakim satte 350 på plass og imponerte

Et av Fosens aller største langrenntalent er 15 år gammel og bor på snøfattige Ørlandet. Joakim Skaanes imponerte i Hovedlandsrennet sist helg.
Sport

Det til tross for at Joakim ikke følte seg i spesielt bra slag. Tiendeklassingen var bare fornøyd med ett av de tre rennene han gikk i det uoffisielle norgesmesterskapet for 15 og 16-åringer. Yrjar-løperen ga uttrykk for at han gikk ett bra, ett middels og ett løp som var under pari på kunstsnøen i Stokke. Det i et arrangement hvor han hadde nesten 400 konkurrenter og det var rundt 1200 niende og tiendeklassinger som stilte til start. Det høye deltakertallet forteller det meste om interessen og rekrutteringen i norsk skisport.

-Jeg hadde ikke satt meg noe spesielle resultatmål da jeg reiste nedover. Mitt fokus var å få til bra løp. Det lyktes jeg med da jeg vekslet som nummer seks i kretsstafetten. Jeg måtte bruke mye energi på å komme meg frem ettersom jeg ikke hadde noen bra startposisjon. For meg var det oppmuntrende at det ikke var mange sekundene frem til teten og at kroppen fungerte mye bedre enn i de to individuelle, sa Joakim da han ble bedt om å oppsummere rennhelga i sør.

Vinterens mål

Hovedlandsrennet har vært vinterens store mål for Joakim helt siden han startet oppkjøringen til denne sesongen. Tiendeklassingen har hatt arrangementet i tankene på mange treningsøkter. 1999-modellen har en vanskeligere treningshverdag enn flesteparten av de han bryner seg på i langrennssporet. I vinterhalvåret blir det mye bilkjøring for å komme seg på snø. Tre timer med bil og ferge må Skaanes belage seg på når han og faren Torbjørn setter kursen for Knyken hvor de aller fleste øktene gjennomføres.

-Jeg får ikke tid til å mye annet etter skoletid de dagene jeg må til Orkdal på trening. Når jeg kommer heim fra skolen spiser jeg og smører meg matpakke. Deretter kjører vi til Orkdal. Det er leggetid når jeg er tilbake. Enkelte ganger kan det hende at jeg er litt misunnelige på de som bor i nærheten av et skianlegg. Men jeg tenker egentlig ikke så mye på det. For meg handler det om å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Joakim som har holdt på slik i flere år. Det blir som oftest ikke mange treningsøkter på snø i heimkommunen.

Slo mange løpere

Joakim Skaanes gjennomførte også en god sprint i Hovedlandsrennet. Han skøytet inn til 39.plass og var bare sekundet unna å gå videre til kvartfinale. Det er som kjent de 30 beste som avanserer fra prologen. Joakim var ikke mange tidelene bak han som sikret seg kvartfinaleplassen. Det kilte seg allikevel åtte løpere mellom han og det lokale håpet som ble nummer 49 i distanserennet i skøyting. Det var også en bra prestasjon med tane på det høye deltakertallet.

-Jeg følte jeg gikk en bra førsterunde i forbindelse med distanserennet. Jeg var ikke mer enn 12 sekunder bak halvveis. Men tapte mer mot slutten, sier Skaanes som startet forholdsvis sent i den fyldige 16-årsklassen. Det førte til at han og de andre som hadde høyt startnummer fikk betydelige dårligere forhold enn de som for lengst hadde gått i mål da Skaanes tok fatt på sin 7,5-kilometer. Kunstsnøen i Vestfold var på det tidspunktet i ferd med å gå i oppløsning.