Fosning tok NM-gull i karate

Lørdag dro en spent Simas Stankevicius (14) til Trondheim for å kjempe om NM-tittelen i karate i sin klasse.  Rissværingen kunne returnere med både gullmedalje og gjev pokal.

 –En herlig følelse å innkassere seieren, sier Simas Stankevicius.  Foto: Privat

  Foto: Privat

Sport

Simas har trent karate, nærmere bestemt Kyokushin Karate, i mange år. Han startet som fem-åring da familien bodde i Litauen. Mor og far så at guttungen hadde mye energi og ønsket å pense ham inn på en sport som krever konsentrasjon og disiplin. Først var det bare lek, men etter hvert gikk leken over til mer seriøs trening. Det kunne bli opptil 3-4 økter pr uke i tillegg til egentrening hjemme, og det skulle vise seg å gi resultater. Gutten var lærevillig. Som 10-åring ble han litauisk mester i kampsporten, som også kalles Fullkontakt Karate. Denne grenen av karate tillater at utøverne bruker full kraft mot kroppen og er den hardeste formen for karate.

Trener i Trondheim

Da Simas var ti år, flyttet familien til Norge og Rissa. Foreldrene ønsket at sønnen skulle fortsette med sporten han hadde vist gode takter i i hjemlandet og tok kontakt med karateklubben i Trondheim. Der ble han ønsket velkommen. Mor og far er ivrige støttespillere og sørger for at Simas blir skysset til byen.

–Noen ganger litt tungt å komme seg avgårde etter jobb, innrømmer mor Alina, -men i dag fikk vi betalt for det. Kanskje kom ikke seieren som en stor overraskelse. I november i fjor var han i Etne og fikk 2. plass i Norgescupen.

Klar seier

NM i karate 2015 hadde stor deltakelse. Hele 548 deltakere fra 99 klubber lot seg stevne, og det ble konkurrert i mange stilarter. I Simas stilart konkurrerte 83 utøvere om gode plasseringer. Det var full innsats, og ifølge trener Vidar Lundberg fikk Simas kjenne på hard motstand i sin klasse «gutter yngre junior mellomvekt», der han møtte tøffe motstandere i alderen 13-14 år. Det var ingen tvil om at seieren var velfortjent da han vant alle rundene, både innledende runde, semifinalen og finalen.

 –En herlig følelse å innkassere seieren, og det motiverer til videre trening, konstaterer en smilende unggutt og viser stolt fram NM pokalen.