– Dette er store arrangement som krever en relativt stor stab

I helgen inviterer Bjugn IL til norgesmesterskap i orientering.

Norgeseliten i orientering inntar Bjugn til helgen. Illustrasjonsfoto.  Foto: Åge Rødsjø

Sport

Distansen er ultralang, som betyr at løypene er vesentlig lengre enn i ordinære orienteringsløp, forklarer Geir Aune, leder i orienteringsgruppa i Bjugn IL.

Den lengste løypa er på formidable 22 kilometer, og den korteste på 11 kilometer.

Samarbeider

Det ble klart at mesterskapet skulle legges til Bjugn allerede i mars i 2017, etter at Norges orienteringsforbund kom på befaring for å ta terrenget nærmere i øyesyn.

Idrettslaget hadde allerede da funnet seg en samarbeidspartner i trondheimsklubben WING for å håndtere et mesterskap av en slik størrelse. WING har ansvaret for løypelegging og tidtaking, mens bjugningene skal stå for selve arrangementet.

– Målgangen er i Fosenhallen, og det vil være kamera ute i skogen og når de nærmer seg mål. I tillegg vil en del av løperne ha GPS slik at de kan følges på storskjerm i Fosenhallen, sier Aune.

LES OGSÅ: Festet før åpningsfesten – gikk til finalen

Håper på 180

Ifølge Aune var det i underkant av 140 påmeldte deltakere kun dager før påmeldingsfristen gikk ut. Målet er å komme over 180 startende, sier han.

– I tillegg arrangeres det er ordinært orienteringsløp med innkomst i Fosenhallen, og vi satser på nesten like store deltakelse der.

Med lørdagens Norgescup og søndagen NM, anslår Aune at det vil være om lag 500 til 600 orienteringsløpere i Bjugn i løpet av helga. I tillegg kommer deltakere i «vanlig» turorientering, uten konkurranse og tidtaking.

LES MER: Fikk utdelt splitter nye drakter på Lerkendal

Store arrangement

Selv om Bjugn IL har fått seg en samarbeidspartner, er det fortsatt mye arbeid som må legges nå for å få et så stort mesterskap i havn.

Idrettslaget skal selv sørge for oppsett av arena, transport, servering, salg og funksjonærer ved både start og mål. Det er tidligere blitt anslått at om lag 70 frivillige må til pers både før og under arrangementet.

– Dette er to relativt store arrangement som krever en relativt stor stab av frivillige for å ordne alt fra utsetting av poster til kiosksalg, sier Aune.

Fikk støtte

I mars vedtok politikerne i Bjugn å støtte arrangementet med 30 000 kroner.

– Orienteringsgruppa har bidratt aktivt for god folkehelse i Bjugn, og jeg synes helt klart at vi skal støtte dette arbeidet, sa Anne Torill Rødsjø (Ap) i behandlingen av søknaden.