Stor tro på folkefest for nytt motbakkeløp på Fosen

Arrangøren av Vardheia Opp mener motbakkeløpet er lagt til rette for både rullatorer og barnevogner.

Thomas Fremo skal delta i historiens første "Vardheia Opp"  Foto: Arkivfoto

Sport

- Det er artig at det tas initiativ til løp lokalt. Jeg har et godt oksygenopptak, så jeg trives godt i motbakker, sier Thomas Fremo.

Fremo deltar i konkurranseklassen for herrer senior. Han mener formen er veldig god og håper på konkurranse fra flere dyktige løpere.

- Artig å bli utfordret

Løpet den 19. mai blir arrangert av Stadsbygd IL og starter på stadion til nevnte idrettslaget. Løypa stiger rundt 325 meter i løpet av den 5 kilometer lange veien til mål på toppen av Vardheia.  

- Det er en spenning å springe lokale løp og det artig å bli utfordret av gode løpere, sier Rissa-mannen Fremo.

Fire konkurranseklasser

Løpet er delt inn i konkurranseklasser for senior og junior, med herre- og dameklasser for både de eldre og yngre. I tillegg er det turmarsj i samme løype. Konkurranseklassene har start klokken 11.00, mens turmarsjen starter klokken 13.00.

- Det er ingen offisiell påmelding, men ut ifra interessen på Facebook og hva jeg hører rundt i bygda, kan det gå mot en folkefest, mener Aslak Vardenær som sitter i arrangementskomiteen for løpet.

Det er over 350 personer som har meldt sin interesse for løpet på Facebook.

- I tillegg regner vi med at det er personer som ikke er på Facebook som blir med, forklarer Vardenær.

Alle som betaler startkontingenten og fullfører turmarsjen er med i trekningen av en pengepremie på 4000 kroner. I tillegg får vinnerne av herre- og kvinneklassen senior i konkurranseløpet 3000 kroner, og vinnerne i herre- og kvinneklassen junior i konkurranseløpet 1500 kroner.

- Med asfalt og grus som underlag er det lagt til rette for at det skal gå greit med både rullator og barnevogn, sier Aslak Vardenær.

- Det kommer til å bli bålpanne og grilling på toppen, i tillegg til kiosk, forklarer medlemmet av arrangørkomiteen.

Gode løpere i konkurranseklassen

I tillegg til Thomas Fremo vil Aleksander Kirkenberg og Ørjan Kjeldsli delta i konkurranseklassen på herresiden, mens Anne Nevin skal delta på kvinnesiden.

- Anne Nevin har vunnet stort sett alt av motbakkeløp i Trøndelag, så hun holder høyt nivå, mener Vardenær.

Både Thomas Fremo og Aleksander Kirkenberg deltok i Fjellseterløpet i Trondheim nylig.

- Jeg slo Kirkenberg i Fjellseterløpet, så der ga jeg han et stikk, sier Fremo.

- Men det kunne vippet begge veier, vi holder ganske jevnt nivå, utdyper han.

Treningstips

- Hva trener du selv på det når det nærmer seg løp, Fremo?

- Nå for tiden prøver å jeg tenke på hva jeg er dårligst på og terpe på det. Det går også i kortere intervaller med høyere intensitet nå, utdyper han.

- Hvilke treningstips har du for personer som skal delta i turmarsjen?

- Det er viktig å ha det gøy når man trener, og skippertak behøver ikke være en god idé.

Fremo selv har hatt mange langøkter i løpet av vinteren, før formen er bygget opp med tøffere og kortere økter de siste månedene.

- For de som skal delta i turmarsjen og vil forberede seg litt, er det slik at det går lettere jo bedre formen er. Den enkleste måten å forbedre formen er å drive intervalltrening. Man kan ta rolige økter to ganger i uken og supplere med én intervalløkt. Det er viktig å trene på det man synes er artig, enten det er på mølle eller i marka. Liker man å trene i marka og springe motbakker der, er det mest effektivt, forklarer Fremo.