Unge dommere imponerte

De som kanskje imponerte oss aller mest under sluttspillet for Midt-Norges jenter og gutter 14 år i Ørland Sparebank Arena sist helg, var de unge og uredde dommerne som av dommerobservatørene fikk meget gode karakterer etter sterk dømming.

Fosen stilte med tre dommerpar under sluttspillet i Ørland Sparebank Arena, og som hjelpere hadde dommerne med seg et eget observatørkorps som fulgte dem fra kamp til kamp. Bak fra venstre Berit Berget fra Lysøysund, observatør Tor Rambraut fra ØBK, Hilde Fagerland Kalvå fra Hovin som dømte i par med Malin Isabell Lian fra ØBK. I midten toppdommer Leif Andre Sundet og til høyre observatør Jan Magne Nilsen fra Åfjord. Foran sitter Lisa Bratland og Sharina Mostad fra ØBK og Emilie Groven og Sarah Ulset fra Bjugn.   Foto: Kåre Petter Sundet

Sport

Opplæring av unge håndballdommere har kommet langt på Fosen blir vi fortalt av dommeransvarlig på Fosen, Berit Berget fra Lysøysund.

– Vi har hatt dommerobservatører i sving i hallen i hele helga, noe som vi mener er meget nødvendig for å følge opp nye og tildels ferske dommere. Her får de hjelp og veiledning som en del av dommeropplæringen. Med hjelp å støtte fra observatører oppnås trygghet i forhold til spillets gang og håndtering av spillere og ikke minst trenere og ledere som gjerne har sitt eget syn på hendelsene under en kamp, forteller Berit Berget.

Toppdommer i NHF og EHF, Leif Andre Sundet fra Lysøysund, gir Elise Nøst og Martine Karlsen tilbakemeldinger på dømmingen etter kamp. Observatør Sundet mener at dommerparet klarte seg meget bra.   Foto: Kåre Petter Sundet

 

Fosen i front

Berit Berget forteller at Fosen har nådd langet i bestrebelsene på å skape en god og trygg dommeropplæring.

– Faktisk så har vårt arbeid over tid blitt en mal på hvordan dette skal gjøres. «NHF Region Nord», som vi tilhører, prøver å få andre soner i vår region til å gjøre som oss, og det er vi stolte av. Hver klubb på Fosen har sin dommeransvarlig, og så prøver vi å følge opp disse etter beste evne, sier Berit Berget som roser sine medarbeidere.

– Vi er så heldige at vi har observatørene Tor Rambraut og Jan Magne Nilsen som regionens forlengende armer ute på Fosen. Og så nyter vi godt av å ha toppdommer Leif Andre Sundet, som dømmer kamper både nasjonalt og internasjonalt, innen rekkevidde. Han er lett å spørre om hjelp, og så stiller han villig opp når han ikke er på dømming ett eller annet sted ute i verden. Hans engasjement betyr enormt mye for oss, sier Berit Berget.

Finaledommerne i jentefinalen, Andrea Eggen Gundersen fra Trønder/Lyn og Viktoria Kvam fra Orkdal får sitt vel fortjente bevis for god dømming av Ørlands ordfører Tom Myrvold.  Foto: Kåre Petter Sundet

 

Utfordrende trenere

Det har gjennom alle år med håndball vært slik at dommerne kan komme i «hardt vær» i løpet av eller etter en kamp. Under sluttspillet i Ørland Sparebank Arena ble dommerne behandlet med respekt av lagene så dette gikk meget bra bortsett fra ett unntak som vi registrerte. Vi skal ikke utdype dette ene tilfellet, men heller skryte av de to unge guttene som dømte kampen. De to lot ikke høyrøstede og ufine kommentarer fra en benk ødelegge kampen for dem. Kampen ble fullført med rett vinner og to dommere som kan være stolte av gjennomført jobb. Observatøren som var til stede sørget med sitt nærvær for at de to dommerne egentlig fikk en god og positiv opplevelse av kampen.

Finaledommerne i guttefinalen, Martin Johan Nicolaysen By og Fredrik Tiller Hegstad fra Klæbu får sitt vel fortjente bevis for god dømming av dommeransvarlig i NHF Region Nord, Morten Isachsen.  Foto: Kåre Petter Sundet