Fosninger med EM-medalje og sterk debut

Trine Bjørnerås fra Rissa tok EM-bronse i sparkesykkel med 1 hund for kvinner under EM i hundekjøring på barmark i Nybro i Sverige. Også en 17-åring gjorde seg bemerket. Og det i sitt første ordentlige år som hundekjører.

Niklas i full fart under EM.  Foto: Lena Boysen Hillestad

Sport

Fredag 26. oktober kom Niklas Fallrø (17) fra Rissa i mål i sitt foreløpig beste løp som hundekjører. Å ha los på medalje i EM er slettes ikke verst, når dette er det første året han for alvor satser i sporten. Selv om fjerdeplassen av mange regnes som sur, ser ikke Fallrø det slik.

- Best når det gjelder

- Det er første året jeg er med for fullt.  De som kom på pallen har holdt på lenger og trent mer for det. Det er nok de to beste løpene jeg har kjørt, forteller han.

- Er du best når det gjelder?

- Ja, jeg kan vel kanskje si det. Jeg følte at jeg fikk kjørt så bra som mulig på det jeg klarte og hunden sprang veldig bra den og. Jeg er ikke misfornøyd med fjerde.

Klassen Fallrø deltok i heter «snøresykkel, 1 hund, junior, herrer». Dette innebærer en terrengsykkel med en stang foran styret som peker fremover. Fra denne går det en strikk som er festet til selene på hunden. I EM konkurrerte han i juniorklassen sammen med fire andre. To nordmenn, en tysker og en polakk. Konkurransen varte over to dager med løp på 4,8 kilometer, hvor resultatet fra hver av dagene ble slått sammen.

- Måtte gi bort hunden

For to år siden bestemte Niklas og far Stian at det ville være morsomt å prøve seg i Trøndercupen i hundekjøring, da de hadde hund som var avlet på å trekke. Det ble med det ene forsøket for Niklas den gangen, på grunn av hundeallergi i familien. Hunden måtte gis bort og hundekjøringen lagt på is.

Tidlig i år fikk jeg kontakt med ei jente som var med på det løpet jeg prøvde meg på. Vi fikk god kontakt og har blitt kjærester. Familien hennes har 8 løpshunder, så da måtte jeg jo bare trene med hunder igjen når jeg er på besøk hos henne, forteller han.

Kjæresten Sofie Sørum bor på Draksten i Selbu. Hit drar Fallrø for å trene nesten hver helg. Far til Sofie, Kjell Sørum driver også med hundekjøring. Både far og datter deltok i EM, slik som Niklas.  Sofie i klassen «sparkesykkel, 1 hund, junior, for begge kjønn» og Kjell kjørte i firespann for senior. De kom begge på femteplass i sin klasse.

Niklas Fallrø og hunden Anna Anna under EM i Sverige.  Foto: Eva Lise Fallrø

 

- Bare meg som var fersk

For å kunne delta i EM måtte Fallrø kvalifisere seg gjennom NM i Hurdal som var tidligere denne måneden. Med tredjeplass her kunne han skilte med EM-billett på første forsøk.

- Det var også mitt første NM. Alle som var med har holdt på med hundekjøring ganske lenge, så det var egentlig bare meg som var fersk i miljøet. De fleste er i familier som har drevet med det, sier han.

- Senior neste år

I Fallrøs klasse erstattes terrengsykkelen med langrennsski om vinteren. Når snøen legger seg, har han planer om å prøve seg også her.

- Det er Trøndercup i hundekjøring på vinterstid og, men vi får se om jeg blir med eller bare trener utenom, sier han.

Til neste år er det VM, og Fallrø rykker da opp i seniorklassen. Nivået er høyere, men rissværingen er en målrettet utøver.

- Det neste målet er å få en pallplassering i NM og forhåpentligvis kvalifisere meg til VM, sier Fallrø.

- Takknemlig

- Hvor langt kan du nå?

- Det er ikke godt å si, men hvis jeg legger mye trening i det, som man må hvis man skal nå langt, så er det mulig å gjøre det bra internasjonalt også. Det er det jeg har lyst til.

Fallrø er svært takknemlig for å ha blitt tatt inn i Team Sørum dogracing, med kjæresten og faren hennes.

- Jeg vil takke både Sofie og Kjell, i tillegg til mora Trine for at jeg får trene og låne hund til løp. Dessuten min nærmeste familie som legger til rette for at jeg får være med på hundekjøring. Og bestefar da, som sponset sykkel til meg, sier han fornøyd.