I sommer har det pågått et storstilt dugnadsarbeid for å forberede skiløyper i Bjugn. Noen gleder seg allerede til snø og vinter, og grunnlaget for trikkeskinner og perfekte løyper legges allerede nå. I hvert fall ifølge Rune Gjølgasæther fra skigruppa i Bjugn idrettslag.

Fra Tjønnstua til «velet»

Han er primus motor for dugnaden som har pågått i sommer. Blant prosjektene er utbedring av traseen fra Tjønnstua til Botngård vel, en strekning på drøyt 2,5 kilometer.

– Der blir det lagt ny løype for å få finere og bredere trasé, sier Gjølgasæther, som er styremedlem i skigruppa.

Sammen med fire til fem andre ildsjeler har han skjært ned trær for å rydde vei for den nye traseen, og lagt på bark for å skape høydeforskjell mellom grøft og løype. Barken hindrer også at ulike vekster dukker opp i skisporet.

Mindre avhengig av snørik vinter

– Barken har vi fått fra veiarbeid som har pågått ved Gjølga. Forhåpentligvis får vi lagt ut mer bark framover, sier han.

Totalt i sommer anslår han at det er lagt ned over hundre dugnadstimer.

– Vi bruker sommeren på dette for å lage fine skiløyper. Med arbeidet som vi gjør nå, blir vi mindre avhengig av store snømengder for å kunne gå på ski, sier han.

Får skryt

Området ved Tjønnstua er et populært turområde både vinter- og sommerstid. Ifølge Gjølgasæther kommer det også skigåere langveisfra for å boltre seg i løypenettet.

– Vi får mye skryt for løypene våre, og det er artig å høre.

Fortsatt er det en del arbeid som gjenstår, og Gjølgasæther oppfordrer folk til å stille på dugnad dersom de har tid og lyst.

– Evig runddans

– Fram til nå har vi vært en fem-seks stykker som har holdt på. Vi må nesten være såpass hvis vi skal få til noe. Men det er absolutt plass til flere. Traseene blir egentlig aldri ferdige, det dukker stadig opp plasser som må grøftes og planeres. Det er en evig runddans, så det er viktig med gode hjelpere, sier han.

Og dugnad er ikke bare slit og hardt arbeid, forsikrer han.

– Vi har det veldig fint når vi møtes og holder på sammen.