1. Seksortklumpen (493 moh.)

Seksortklumpen har kanskje kommet litt i skyggen av den mer kjente Kopparen, men merkinga av stien i 2015 har gjort at stadig flere har fått øynene opp for dette turmålet. Dette er Bjugns høyeste fjell, og toppen ligger helt nord i kommunen, mot grensa til Åfjord. Herfra får man panoramautsikt over flere av Fosens vakre fjorder og fjell.

– Denne turen har blitt veldig populær. Litt avhengig av hvor man går fra, går man forbi flere vatn på turen i vakre omgivelser, sier leder for turorienteringa i Bjugn, Åge Rødsjø. Han har vært på toppen mange ganger.

Du kommer til topps ved å kjøre fylkesvei 710 til Elveng, og deretter ta av ved Høgåsveien. Her er det parkeringsplass mot avgift. Turen til fots starter noen meter øst på Høgåsveien før en kommer til merket sti.

– Det er sti til å begynne med, og det er kan være ganske bløtt enkelte steder. Det er også noen bratte partier på turen opp, så man bør være noenlunde i form, eventuelt ta det veldig med ro, sier Rødsjø.

Turen er på cirka 11,4 kilometer, og en bør beregne mellom tre og fire timer på turen.

Toppen av Keipen, en strabasiøs men vakker tur. Foto: Edit Pettersen

2. Keipen (379 moh.)

En relativt krevende tur, men som til gjengjeld gir nydelig utsikt for strevet. Keipen er kjennetegnet av en 150 meter høy fjellvegg som rager nesten loddrett over bakken. Fjellet ligger mellom Gjølga og Olden, og fra toppen har du flott utsikt i alle retninger. Dersom været tillater det kan turen også by på en avkjølende dukkert i Søvatnet på veien ned.

– Fra Keipen kan man blant annet se utover Lysøysundet og Gjølgavatnet. Det er en fantastisk tur, men det er svært bratt enkelte steder og turen er ikke spesielt godt merket, sier Åge Rødsjø.

– Det kan være lurt å ta med seg kart og kompass på turen, da det er lett å gå seg vill når man ikke er kjent der oppe, sier Oddbjørn Gissinger i Fosen turlag, og påpeker at det er planer om å merke løypa på sikt.

Det er flere veier som leder til toppen av Keipen, men tar man utgangspunkt ved Olden i Lysøysund får man til sammen 1,4 mil tur retur. Man bør beregne rundt fire timer på hele turen. Turen går først på grusvei, før man går videre langs Søtvatnet i noe kuppert terreng. Deretter begynner høydemetrene opp mot Åltjønna før den mest krevende delen av turen begynner. Her er terrenget svært bratt før man kommer til toppen.

– Man kan også komme seg til toppen av Keipen ved å gå fra Gjølgavatnet, forteller Gissinger.

Tønnølsfjellet er et populært turmål for mange bjugninger. Foto: Alexander Killingberg

3. Tønnølsfjellet (374 moh.)

Ønsker du spektakulær utsikt over storhav og kulturlandskap bør du absolutt legge inn et besøk på Tønnølsfjellet ved Nes. Med sine 374 meter over havet har dette fjellmassivet blitt et populært turmål for mange. I tillegg til utsikt kan man også få spennende krigshistorie på denne turen. Under 2. verdenskrig krasjet nemlig et tysk fly inn i Tønnølsfjellet, og vrakrestene ligger der fortsatt.

– Herfra  ser man utover hele Nes. Når en først tar turen opp anbefaler jeg helt klart at man går helt til toppen. Er det godt vær får man flott utsikt, sier Oddbjørn Gissinger.

Gissinger har vært med på å merke turstien som går fra Risvika på Nes og til toppen.

– Derfra er det merket sti både til flyvraket og til toppen. Det er også mulig å gå en sti fra vannverket ved Nes, sier han.

Velger man å gå fra vannverket, går det en bratt sti opp langs skardet som kalles Olaklova. Det er rimelig bratt enkelte partier, men det skal være overkommelig for de fleste. Deretter fortsetter turen nordover i relativt åpent fjellterreng med utsikt over Nes og øya Tarva, før en kommer til flyvraket som ligger inne på platået. Det er tre varder som markerer toppunktet av fjellet. Turen fra vannverket og opp er på cirka seks kilometer, og man bør beregne et par timer på turen.