Denne helga kommer noen av universets raskeste idrettsutøvere til Fosenhallen, i Bjugn. De er crème de la crème av trikotkledte nordmenn. De har lår digre som tømmerstokker. De kommer rett fra olympiske øvelser og verdensmesterskap, med tunge medaljer rundt halsen. De er det norske skøytelandslaget.

– Visst søren skal jeg dit! Dette er formel 1 på nært hold. Man kommer ikke nærmere formel 1 på skøyter enn dette. Det blir helt fantastisk for de som liker å gå på skøyter, sider leder i Bjugn næringsforum, og skøyteentusiast, Tor Langvold, til Fosna-Folket.

Prikken over i-en

På startstreken står blant andre Håvard Holmefjord Lorentzen og Hege Bøkko, samt tre løpere fra den lokale skøyteklubben BØSK (Bjugn og Ørland skøyteklubb).

– Det er jo prikken over i-en at Lorentzen kommer. Han har jo vært her før, men nå er han verdens beste skøytesprinter, sier Langvold.

Langvold legger ikke skjule på at han gleder seg, men han er usikker på hva slags støtte arrangørklubben BØSK får fra nasjonalt forbundshold.

– Jeg er litt usikker på om Norges skøyteforbund vet at de har et mesterskap gående her. Det virker på hjemmesiden som de har tatt sommerferie. Det er litt dårlig. Se bare på blesten som Norges skiforbund har med sitt NM. Det er noe helt annet enn det skøyteforbundet har spilt inn.

Sikker på banerekord

Lorentzen har hatt et fantastisk 2018, med olympisk gull på 500 meter, gull i sprint-VM samt seier i verdenscupen på skøyter totalt og på 500 meter.

– Jeg er helt sikker på at det blir ny banerekord. Han har jo den gamle, men den kan forbedres med et halvt sekund. Spørs bare hvor motivert han er. Han kan knuse den, tror Langvold.

Det er Lorentzen selv som har den gamle rekorden, på 35,88, satt 21. oktober 2016. Rekorden på 1 000 meter er den eldste i Fosenhallen, satt av Mikael Flygind Larsen i 1:12,30, satt i 2008.

– Lorentzen kan ta den rekorden også. Jeg skal ikke spå, men en tid nede på 1,10 kanskje. Det bør være grei skuring, med den formen han er i.

Rekordene for damer holdes av østerrikske Vanessa Bittner, satt i 2014 (39;51 på 500 meter) og av norske Ida Njåtun, satt i 2016 (1:18,72 på 1 000 meter).

Rekordbonus

For å motivere løperne til å pushe grensene litt ekstra før skøytesesongen 2017/18 er over, har sjefen i Bjugn sparebank spilt inn et ekstra incentiv.

– Kunne tenke meg å sette opp rekordbonus. For hver av de løperne som går ut av hallen med ny banerekord på søndag, setter jeg opp en bonus på 5 000 kroner, sier Bjarne Beversmark.

I helga går løpere i alle klasser (menn senior og junior, kvinner senior og junior) to 500-metere og to 1 000-metere. Det er banerekord som er utslagsgivende å vinne bonusen, så det er mulig også for juniorløperne å stikke av med den, hvis de har en ekstremt god dag på isen - og ikke bare matcher, men slår, OL-vinneren.

– I verste fall må jeg blø med tjue tusen kroner, men det gjør jeg med glede, sier Beversmark.

BØSK deltar med tre løpere i juniorklassen; Birk Finnstø Refsaas, Alise Hellem og Simon Aannø.

«Grisefort»

Beversmark håper det kommer til å gå «grisefort» i både dame- og herreklassen.

– Jeg håper på 35,1. Da vil vi ha raskere banerekorder i Fosenhallen enn både på Hamar og i Stavanger.

– Målet er at noen setter den raskeste tiden noen sinne gått i Norge. Så her må løperne gå for fullt, for her er det penger å hente, sier banksjefen.

– Hva med verdensrekord - har du satt opp en ekstra fet bonus der?

– Verdensrekorden har de ikke sjans på. Ovalen i Bjugn er ikke som ovalen i Salt Lake City. Det er krappere svinger i Fosenhallen, og banen er «mer rektangulær». I Salt Lake City greier de å ha større fart i svingene.