2018 har vært litt av et år for Håvard Holmefjord Lorentzen. I midten av februar tok han OL-gull på 500 meter i Pyeongchang. To uker senere ble han verdensmester i sprint.

- Håvard kommer til Bjugn for å delta i sprint-NM, sier sprinttrener Jeremy Wotherspoon, til Fosna-Folket.

Trippel

Neste helg kan bergenseren toppe "trippelen" med å ta NM-gull - i Fosenhallen.

Det gjør også landslagsløperne Henrik Fagerli Rukke, Bjørn Magnussen, Odin By Farstad, Hege Bøkko, Ida Njåtun og Sofie Karoline Haugen, ifølge canadieren.

På startstreken står også tre bjugninger fra arrangørklubben BØSK (Bjugn og Ørland skøyteklubb), som skal konkurrere i juniorklassen.

- Fra BØSK stiller Alise Hellem, Simon Aannø og "39,79-sekundersmannen", Birk Finnstø Refsaas, skriver skøyteklubben forventningsfullt på sine egne hjemmesider.

- Ingvild Hellem var tatt ut, og skulle deltatt i seniorklassen, men hun er skadet i ryggen, sier BØSK-trener Anne Gerben Wind.

Tre ganger var Håvard Holmefjord Lorentzen på seierspallen i Thialf i Heerenveen forrige helg. Foto: AP Photo/Peter Dejong

Sammenlagt

I sprint-NM konkurreres det over to dager, lørdag 24. mars og søndag 25. mars. På hver av dagene går utøverne én 500 meter og én 1 000 meter. Den med best tid sammenlagt er norgesmester.

25 år gamle Lorentzen må sies å være storfavoritt den siste månedens prestasjoner tatt i bektratning

"Lorry", som han kalles, konkurrerer for Fana idrettslag, og har vært i Bjugn før. Det er nemlig han som har banerekorden på 500 meter, med tiden 35,88, satt 21. oktober 2016.

Det er til sammen påmeldt 80 løpere. 19 i menn senior-klassen, 12 i kvinner senior-klassen, 28 i menn junior, og 21 i kvinner junior.

Rekorder for fall

Banerekorden på 1 000 meter - 1:12,30 - er den eldste rekorden i Fosenhallen, satt 5. januar 2008, av Mikael Flygind Larsen. Sjansen for at den over ti år gamle rekorden også blir slått, må sies å være stor.

- Disse to rekordene kommer til å bli slått, sier Wotherspoon selvsikkert.

- Er det mulig å sette nye norske rekorder under mesterskapet?

- Nei, det er ikke isen i Fosenhallen rask nok til, sier Wotherspoon.

Sprint-NM

Det skal kåres norgesmestere i fire klasser; menn senior, menn junior, kvinner senior og kvinner junior.

For å kåre den totalt vinneren etter fire løp, brukes et ikke altfor for innfløkt poengsystem, der de forskjellige tidene regnes om til poeng, som så legges sammen. Norgesmesteren er den som har best poengsum sammenlagt.

– Poengsummen blir regnet slik. Tiden løperen får på 500 meter (for eksempel 37,52), gir poengsummen 37,520. På 1 000 meter er det følgende utregning: Tid 1.20,0 gir poengsummen 40,000. 1.20,00 er 80 sekunder. For å finne poengsummen, må man dele 80 sekunder på to (1 000 meter er lik to 500-metere). Dermed får løperen poengsummen 40,000, forklarer sier Svenn Erik Ødegaard, som er koordinator hurtigløp i Norges skøyteforbund.