Om en drøy måned gjør Jonas Ødegård og Ørland BK comeback i 4. divisjon. I første kamp skal ørlendingene møte Trygg/Lade, med tidligere Rosenborg- og Tottenham-spiller Steffen Iversen på trenerbenken.

- Det blir spennende det. Trygg/Lade er tippa på 4. plass, men jeg tror kanskje at de er det beste laget vi møter hele sesongen, sier den nye Ørland-treneren, som rykket opp fra rollen som assistenttrener til hovedtrener etter 2017-sesongen.

I månedsskiftet november/desember ble det klart at også Trygg/Lade bytter hovedtrener, da den tidligere landslagsspilleren ble presentert som hovedtrener for SK Trygg/Lade.

- Ikke like enkelt

Siden sommerferien 2017 tapte Ørland BK kun én kamp, og kronet en fantastisk sesong med ikke bare seriemesterskap og opprykk, men dessuten kretsmesterskaps og seier i Obos cup; et såkalt the treble.

Ødegård regner ikke med at det kommer til å bli like enkelt i 2018.

- Jeg har ikke noe tro på at vi kan stå høyt i første kamp mot Trygg/Lade, og kjøre over dem. Vi må beherske flere deler av spiller.

Derfor har Ødegård, som er tidligere forsvarsspiller, jobbet med å forsterke spesielt den defensive strukturen i laget.

- At vi har jobbet med det defensive vil nok gå på bekostning av det offensive. Det blir ikke like enkelt å score så mange mål mot de lagene vi møter i år.

I tillegg til Trygg/Lade skal Fosens beste fotballag møte lag som Namsos, Rørvik, Heimdal, Sverresborg og Vuku. Skal laget nå målsettingen om å berge plassen i 4. divisjon (de to dårligste lagene rykker ned), er det, ifølge Ødegård, avgjørende å få en god start på vårsesongen.

- Innfallsvinkelen  er at vi skal ha en god vårsesong. Vi åpner sesongen med å møte fire av de fem beste lagene. Vi er innstilt på at de første kampene kan bli tøffe.

Tidligere Rosenborg-spiller Steffen Iversen er ny hovedtrener for 4. divisjonslasget SK Trygg/Lade. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Spillerlogistikk

Frem til sommerferien vil treneren disponere over omtrent akkurat samme mannskap som avsluttet 2017-sesongen med å vinne fjorten av sine femten siste kamper.

- Det er flere som drar til sommeren. Keeper Øyvind Børresen, Marius Heimdal og Markus Botten drar, i tillegg til 4-5 som sannsynligvis drar. Så det blir tøft. En del av de lokale spillerne har tatt mange steg, og kan ta over jobben. Men vi mister noe ekstra i de spillerne. Så det blir spennende. Det har ikke kommet noen inn enda; det er jo i hovedsak fra stasjonen at det kommer inn nye spillere.

Etter at Ørland-trener over mange år, Trond Øvergård, varslet at han kom til å gi seg som hovedtrener etter 2017-sesongen, var det ikke veldig overraskende at det var assistenttrener Ødegård som fikk tilbud om å overta trenerjobben.

- Jeg syns det har gått fint, og spillerne har vært mottakelige for mine idéer. Marius Ruud hjelper til som spillende assistenttrener, og tar treningene når jeg er borte.

Pre-season

Siden nyttår har laget deltatt i Magnar Lundemos minnecup, i Meråker, der det sportslige var like viktig som det sosiale. Ørlendingene røk ut i første sluttspillkamp mot Stjørdals/Blink, som senere gikk hen og vant.

- Det ble vanskelig da vi møtte Blink, de var et meget godt lag. I gruppespillet møtte vi Sverresborg. Vi rundspilte dem fra start av, og ledet 2-0, før vi slapp inn et par mål rett før slutt. Følte vi hadde nivået inne. Dette er jo en cup der det spilles 8 mot 8, og ikke 11 mot 11. Så det er håpløst å få så mange svar fra en slik cup.

Første treningskamp mot Orkanger endte med seier 4-2, i det som Ødegåard beskiver som en rotete kamp. Divisjonskollega KIL/Hemne vant så 2-0 på Kyrksæterøra i treningskamp nummer 2 for ØBK.

Forrige helg var det endelig klart for årets første offisielle kamp, etter at Charlottenlund 2 ikke greide å stille lag i det som etter terminlista skulle vært sesongåpning.

- Charlottenlund 2 klarte ikke å stille lag mot oss. Samme helg dro damelaget vårt også til Charlottenlund, der de møtte opp sammen med dommerne. Men der var ingen motstander. Så Charlottenlund virker som en bra gjeng, sier Ødegård med en god dose ironi.

Gruppefinale

Søndag møtte endelig motstanderen opp; da ble Hommelvik beseiret i Hommelvik. Tord Haga, Sondre Hopstad Bjerve og Kai-Erik Aune scoret målene i 3-0-seieren.

- Vi spilte egentlig en veldig bra kamp, der vi fikk til det defensive i første omgang. Vi stengte av motstanderen helt, men bommet på fryktelig mange sjanser. I andre omgang slapp laget seg mer løs fremoer, og skapte mange sjanser. Det gikk på bekostning av det defensive, og vi avgjorde kampen først etter 80 minutter. Vi burde vunnet 8- eller 9-0.

Seieren gjør at Gauldal og Ørland BK førstkommende lørdag møtes i det som blir en ren gruppefinale på Gryta kunstgressbane.

- Med seier eller uavgjort går vi videre til kvartfinale. Obos cup er ikke like viktig som serien, der det viktigste er å berge plassen. Men jeg ofrer gjerne én plassering ned på tabellen for at vi også vinner Obos cup. Vi får se hvordan cupen passer inn, sier Ødegård.

- Berger vi plassen og vinner Obos cup, da er jeg meget godt fornøyd med sesongen.

Nytt draktsett før comebacksesongen har det også blitt.

- Helge Pedersen (oppmann og lagleder i Ørland BK, journ.anm.) er fornøyd. Vi har fått ett blått og ett hvitt draktsett, sier Ødegård.