Mandag 27. november bestemte NFF at Leksvik ILs anke tas til følge. Dermed rykker laget likevel opp til 5. divisjon, til tross for at laget endte på 2. plass i sin 6. divisjonsavdeling, bak Tiller 2.

– Jeg har nettopp delt nyheten med spillerne, og snakket med styreleder, oppmenn og trenere på herrelaget. De er fornøyde, sier styremedlem i Leksvik IL Fotball, Ståle Sve Rian.

Ankeprosessen

Leksvik ILs seniorlag i fotball endte på 2. plass i årets 6. divisjon avdeling 4, to poeng bak Tiller 2. Med tanke på at Tiller 1 rykket ned fra 5. divisjon, tilsa NFF Trøndelags (Trøndelag fotballkrets) tolkning av Norges fotballforbunds (NFF) opp- og nedrykksreglement at Tiller 2 dermed kunne rykke opp til 5. divisjon, ettersom Tiller 1 rykket ned.

Den tolkningen var Leksvik IL sterkt uenig i, og anket avgjørelsen til høyeste hold, til ankeutvalget i NFF.

Den første anken, fra oktober, ble ikke tatt til følge, ettersom oppsettet til neste sesong oppsett på daværende tidspunkt ikke var offentliggjort. Så, da NFF Trøndelag la frem oppsettet for 2018-sesongen, anket Leksvik IL på nytt.

– Vi fulgte nøye med på når det ble publisert. Det var viktig at vi anket innen tre dager, sier Sve Rian.

Anken, som ble sendt inn innen tidsfristen, ble tatt til følge av NFF. Og dermed er Leksvik klar for opprykk til 5. divisjon.

– Vi har vært litt nervøse. Det er jo ikke en sak vi gjør hver dag, så vi har vært spente på utfallet. Vi følte oss ikke sikre på at vi kom til å vinne saken. Nå er vi lettet for at det er over, forhåpentligvis.

Håper på lokaloppgjør

Avdelingene for 5. divisjon er allerede satt opp, men det er ikke 6. divisjonsavdelingene. Tiller 2 var opprinnelig plassert i 5. divisjon avdeling 3.

– Vi håper vi havner i Fosen-avdelinga. Det er kanskje mest fornuftig. Vanvikan har jo tidligere sagt at de aldri kom til å spille mot oss lenger, fordi de regner med å være over oss i divisjonene. Det blir alltid knokkelkamp mot Vanvikan, bestandig med fleip og artighet, men alltid en kamp om å vinne, så vi gleder oss til å spille mot dem.

Sve Rian håper at Trøndelag fotballkrets nå gjør endringer i oppsettet, slik at Leksvik blir ett av fire Fosen-lag i 5. divisjon avdeling 2, sammen med Bjørgan, Åfjord og Vanvik.

I anken står det at Leksvik skal spille i 5. divisjon i 2018, mens begge Tillers lag skal spille i 6. divisjon. Det står ikke eksplisitt at Leksvik overtar Tiller sin plass i 5. divisjon avdeling 3.

Stridens kjerne

Kort fortalt ligger stridens kjerne i om Tiller 2 kan rykke høyere opp i divisjonssystemet enn Tiller 1, og når den interne rangeringen lagene imellom gjøres; før eller etter sesongen.

NFF Trøndelag mener lagene kan «bytte plass» seg imellom ettersom ett Tiller-lag rykket ned, og et annet rykket opp. Det mener Leksvik IL, og NFF, at de ikke kan. Dette basert på at om det hadde vært en 7. divisjon i Trøndelag fotballkrets, ville Tiller 2 rykket ned fra 6. divisjon til 7. divisjon, uavhengig av deres plassering i 2017-sesongen.

NFF mener altså at den interne rangeringen lagene imellom gjøres før sesongen, ikke etterpå. Som en forenklet sammenligning: Rosenborgs 2. lag kan ikke rykke høyere opp enn Rosenborgs 1. lag, vel og merke om Rosenborg 1 og Rosenborg 2 befant seg på nivå 2 og 3.

I sitt svar til anken skriver NFF Trøndelag: «Det kan ikke være riktig at klubb/lag blir straffet for et opprykk når de er sportslig kvalifisert gjennom å ha vunnet sin avdeling og det ikke ligger noen hindring i veien for et opprykk, da nærmeste høyere rangerte lag rykker ned.»

Skulle NFF Trøndelags tolkning blitt lagt til grunn, kunne, ta for eksempel Ørland, som har en stor spillergruppa, meldt på fem forskjellige lag i samme avdeling i 6. divisjon, brukt spillere lagene i mellom, og satset på opprykk i den enkleste avdelingen. Dermed kunne for eksempel Ørland 4 ha rykket opp, selv om Ørland 2 og 3 hadde endt bak Ørland 4 i den samme avdelingen.

NFFs beslutning er tuftet på lovens «§ 2-10. Flere lag i samme aldersklasse», der det står:

a) Andrelag og lavere rangert lag kan ikke rykke høyere opp enn til divisjonen under høyere rangert lag. Dersom klubben har flere lag i laveste divisjon, regnes disse som likestilte, og ett av disse lagene kan rykke opp. Dette laget skal neste sesong regnes som høyere rangert enn laget som blir værende i laveste divisjon.

Konklusjon

Basert på denne formuleringen konkluderer NFF med følgende:

Ut ifra ordlyden, sett i sammenheng med presiseringen i bokstav a) om at lag som rykker opp fra laveste divisjon regnes som høyere rangert enn laget som blir værende i laveste divisjon, må det legges til grunn at lagene rangeres ut fra hvilken divisjon de har deltatt i (...). Rangeringstidspunktet for lagene må vurderes ved starten av den sesongen opp-/nedrykk kan skje.

Følgelig må Tiller anses som et høyere rangert lag enn Tiller 2. Lagenes navn tilsier dessuten også at Tiller 2 er andrelaget, selv om det ikke nødvendigvis er navnet på lagene som er avgjørende for hvilket lag som anses som høyest rangert.

Dersom Tiller 2 skulle rykke opp, ville det innebære at klubben spiller i en divisjon høyere enn det høyere rangerte laget, hvilket vil være i strid med § 2-10 (1) bokstav a).

Videre følger det av nevnte bestemmelse at dersom det faktisk hadde vært en lavere divisjon enn 6. divisjon i kretsen, ville Tiller 2 rykket ned til 7. divisjon selv om laget var kvalifisert for opprykk til 5. div. Tiller 2 kan ikke bli bedre stilt ved at det ikke finnes en lavere divisjon enn 6. divisjon i Trøndelag Fotballkrets.

På denne bakgrunn finner Ankeutvalget at Leksvik skal spille i 5. divisjon sesongen 2018, mens Tiller og Tiller 2 skal spille i 6. divisjon.

Sve Rian mener rettferdigheten skjer fyllest, og lover nå at Leksvik IL som klubb skal gjøre sitt for at andre lag i fremtiden skal slippe å måtte ta seg gjennom prosess hvis lignende situasjoner skulle oppstå.

– Vi skal ta opp saken på Fotballtinget og diskutere det med de andre trønderske fotballklubbene. Skal regelverket tolkes slik Trøndelag fotballkrets tolker det, eller skal vi henstille NFF om å presisere fotballreglementet tydeligere?

Fotballtinget er norsk fotballs høyeste organ, og arrangeres hver vår.