– Det er både kjempeartig og utfordrende å drive med drill på et høyt nivå, sier Rita Leth-Olsen til Fosna-Folket.

Stjørdal drilltropp har hanket inn en rekke premier. Foto: Stjørdal drilltropp

Startet i ØBU

Drill er noe de fleste forbinder med troppen som går med drillstaver i front av skolekorpset.  Det var også der det startet for Rita.

– Hun begynte i drilltroppen i Ørland Barne- og Ungdomskorps (ØBU) i 2011. Her fikk hun en bratt læringskurve som har ledet henne dit hvor hun er i dag, forteller mamma Nina Leth-Olsen.

Nina trener nå to-tre ganger i uka med Stjørdal drilltropp som konkurrer i 1. divisjon. I tillegg kommer en god del helgesamlinger. Det blir derfor mye pendling for 15-åringen, som har søkt seg inn på musikk, dans- og dramalinjen ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal til høsten.

– Dette er idrett på høyt nivå som krever utrolig mye, sier en stolt mor.

Rita Leth-Olsen skal være med som reserve når Stjørdal drilltropp i påska reiser med landslaget til Porec i Kroatia for å delta på EM i Twirling. Foto: Stjørdal drilltropp

Porec i Kroatia

– Rita Leth-Olsen har vært medlem i Stjørdal drilltropp siden januar 2015. Rita skal være med som reserve når Stjørdal drilltropp i påska reiser med landslaget til Porec i Kroatia for å delta på EM i Twirling, forteller Hilde Sveås i Stjørdal drilltropp.

Hun legger til at  om at neste nasjonale konkurranse er Trøndersk mesterskap på hjemmebane i Stjørdalshallen, 29. og 30. april.

Det konkurreres både i tropp og som singelutøvere. Rita har blant annet solo, dance team, twirl og drilldans som sine øvelser.

Drillpikene fra ØBU i 2013: Foran: Emilie Thomassen. Andre rekke fra venstre Rita Leth-Olsen, Marie Røstad. I tredje rekke fra venstre Maren Aae, Marte Berg, Katharina Thomassen og Eda Andreassen. Arkivfoto. Foto: privat

– Det er surt å være så nært

– Det er ingen billig idrett å drive med når man bor så langt unna, men det er samtidig noe man aldri vil følge seg helt utlært i, sier Rita Leth-Olsen.

– Du savner forhold for å kunne trene på såpass høyt nivå i Fosen?

– Ja, det hadde vært fint.

– Nå bærer det til Kroatia …

– Jeg ser fram til det, selv om det ikke er helt sikkert at jeg som reserve får delta selv.

I kategorien drilldans står hun oppført med 69 poeng, hvilket er ett fattig poeng unna NM-kravet.

– Det er surt å være så nært. Nå får jeg sjansen til å nå målet under Trøndersk Mesterskap. Jeg håper det skal gå da, sier en smilende Rita Leth-Olsen.