Rissa IL fant vinneroppskriften i bakrommet

Før torsdagens kveldskamp i 5. divisjon i Trondheim hadde Rissa IL aldri vunnet en fotballkamp mot IL Tempo. Drøyt to timer før midnatt samlet spillende trener Kent Henrik Skalmerås laget sitt i intimring ved bortebenken, og danset for seier.
Sport

Men dansen kunne endt med overtråkk i første sving.

Vertene åpnet best

For det var hjemmelaget som kom klart best i gang på Romolslia kunstgress. Etter en forsiktig åpning fra begge lag, var det IL Tempo som spillte seg til de første store sjansene. Og da Fabian Gomez pirket ballen forbi Rissa-keeper Joakim Haugen Utstrand midtveis i omgangen, var det intet mindre enn fortjent.

Rissa-spillerne fikk ikke til det som i utgangspunktet var kampplanen. IL Tempo spilte seg gjennom bortelagets periodevise forsøk på høyt press, og var klart best i banespillet. Hjemmelaget rakk likevel ikke å utnytte bortelagets taktiske feilsteg.

For, som så ofte skjer i fotball, kan en scoring komme ut av ingenting. En løs ball langt inne på IL Tempos halvdel ble snappet opp ute på høyre flanke, og innlegget mot bakerste stolpe var perfekt. Bjørn Stormo gjorde som læreboka sier, og headet ballen ned i bakken og tilbake dit hvor ballen kom fra.

Scoringen pumpet ny energi inn i Rissa-spillerne, som holdt hjemmelaget i livtak frem til pause.

Vendepunktet

Det var der kampen snudde. Mens IL Tempo la om til 4-4-2 for å skape mer liv og røre på flankene, flyttet Rissa sine spielführere inn sentralt.

Effekten var umiddelbar. Allerede etter 5 minutter hadde Kent Skalmerås kommet til tre avslutninger etter gode gjennomspill i bakrom. Et ledermål lå og dirret i lufta.

For så; når 2. omgang var seks minutter gammel, løp Rissa-angrepet alene gjennom igjen. IL Tempo-keeper Jørgen Schjølberg avverget det første skuddet, men returen satte Nikolai Dyrendal sikkert i langhjørnet.

Sjokkåpningen var ikke over med dét. Enda en gang kom Skalmerås gjennom, men tapte nok en gang én-mot-én-duellen med keeper.

Sjanseløsingen kunne vist seg skjebnesvanger. For IL Tempo samlet seg, krummet nakken og løp seg inn igjen, i det som i første omgang var en fotballkamp, til det som i andre ble en fotballkrig. Laget med flest krefter og størst vilje kom til å vinne.

Ti minutter etter Rissas ledermål svarte hjemmelaget. Med hele det røde forsvaret på slep, løp to IL Tempo-racere fra alt og alle. Martin Husevåg utlignet og tente håp for hjemmepublikummet.


Seiersdans

Håpet knuses ti minutter senere. Erling Hagen mottok ballen langt ute på høyre, og løp innover i banen. Danset forbi én motspiller, så to, så enda en, før bare keeper kunne hindre kampens «play of the day».

Resten av laget brukte noen sekunder på å komme etter; men medspillerne rakk akkurat fram i tide for å ta del i målfeiringen.

IL Tempo skjøv desperat folk i angrep i jakten på utligning, men det ga i stedet Rissa muligheten til å kontre. Og endelig lyktes det for Skalmerås. Fra noe som luktet offside gjorde den spillende treneren ingen feil, og sikret med det årets tre første Rissa-poeng.

Og årets første, men garantert ikke siste, seiersdans.