Trøndelag fylkeskommune har satt av 3,5 milliarder til drift og investeringer på veg i 2018. Fylkeskommunen har ansvaret for cirka seks tusen kilometer veg, og har i 2018 aktiviteter knyttet til nybygging av veger og ikke minst drift og vedlikehold av eksisterende vegnett over hele fylket. Investeringsbudsjettet for veg er på 2,5 milliarder kroner og budsjettet til drift og vedlikehold er på i overkant av 900 millioner.

– På Fosen er hovedsatsningen Fosenvegene. Der er budsjettet på 341 millioner kroner i 2018 fordelt på de gjenstående prosjektene i Fosenpakken, sier Oddveig Kipperberg, seksjonsleder veg i Trøndelag fylkeskommune.

Dette utgjør omtrent ti prosent av fylkets totale budsjett.

Sikringstiltak skal gjøre fylkesveien til en tryggere vei for trafikanter. Foto: Terje Dybvik

– Sikre trygg reiseveg

Det er satt av 1,7 milliarder kroner til fire bomveiprosjekt i Trøndelag fylke. Fosenvegene er sammen med fylkesvegene 714 Laksevegen, Dyrstad – Sprova – Malm og 704 Sandmoen – Tanem i dag under utbygging.

Fylkeskommunen tar ansvar for de mest skredfarlige strekningene i fylket og forskutterer statlige midler for å sikre en trygg reiseveg.

– Dette er blant annet fylkesveg 723 Paulen-Ryssdalen, i Åfjord kommune, og fylkesveg 14 Berfjorden, i Roan kommune, sier Kipperberg.

Den resterende millardpotten er fordelt på forskuttering av skredutsatte strekninger (163 millioner kroner), fornying av strekningsvise tiltak (282 millioner kroner), gang- og sykkelveger (62 millioner kroner) og I tillegg er det satt av midler til drift- og vedlikehold (916 millioner kroner).

Ny gang- og sykkelvei

Fornyingsprosjektet er et viktig og synlig grep fylkeskommunen tar for å fornye viktige vegstrekninger i fylket. Tiltakene har fokus på fjerning av vann som er vegens største fiende, forsterkning av grunnen, forebygge telehiv og redusere fremtidig vedlikeholdskostnader. I tillegg til å redusere vedlikeholdsetterslepet er tiltaket viktig for å gjøre vegene i stand til å møte dagens trafikk og kjøretøy.

Nye gang- og sykkelveger skal bygges for å øke trafikksikkerheten og stimulere til at flere går eller sykler. I alt seks strekninger skal bygges i Trøndelag fylke i 2018.

– Blant disse er 800 meter gang- og sykkelveg langs fylkesveg 755 Vanvikan i Indre Fosen kommune, opplyser Kipperberg.

I tillegg satses det på oppgradering av bruer og tunneler, står det i pressemeldingen fra Trøndelag fylkeskommune.

Trøndelag fylkeskommune har satt av midler for å gjøre blant annet fylkesvei 14 ved Berfjorden til en tryggere reisevei. Foto: Terje Dybvik

Asfalt og vedlikehold

En av de største postene innenfor vedlikehold er dekkelegging av totalt 139 kilometer fylkesveg. For hele fylket blir det lagt 210 kilometer med ny asfalt i 2018. Utover dette blir det i 2018 gjort vedlikehold på i alt 65 bruer, der det skiftes rekkverk langs noen fylkesveger og det utføres elektroarbeider i tunneler.

– Og så har vi bruforsterkning- og asfaltprogrammet, der tre kulverter skal skiftes til en kostnad av tjue millioner kroner, forteller Kipperberg.

På følgende veier skal det legges ny asfalt:

Fylkesvei 715:

Norddalen - Norddalen (Åfjord)

Krinsvatn - Austdalen (Indre Fosen)

Norsæter - Mørrevatn (Indre Fosen)

Norsæter - Mørrevatn (Indre Fosen)

Mørretunnelen - (Åfjord)

Mørretunnelen - Årnes x riksvei 723 (Åfjord)

Fylkesvei 718:

Årlottvika - Hassel (Indre Fosen)

Rissa rundkjøring - Sund (Indre Fosen)

Fylkesvei 6398:

Skolegata - Skolegata rundkjøring (Ørland)

Fylkesvei 6406:

Flatnes ved fylkesvei 241 - Frigård (Ørland)