Fra og med 2. januar 2018 er det nye satser for å reise med buss på Fosen. Den som betaler med t:kort, mobillett eller bankkort kan reise langt for 37 kroner.

Den som betaler kontant må betale 60 kroner, altså 23 kroner mer. Det er 62,1 prosent dyrere enn betaling med kort eller mobil.

– Både av hensyn til sikkerhet og effektiv billettering er det et ønske om å redusere kontantmengden om bord i bussene. Vi anbefaler derfor alle å enten betale turen med kort, bruke t:kort eller mobillett når de kjøper billett. Betales billetten med kontanter kommer det et påslag på kroner 23 for voksne eller kroner 11 for barn/honnør, sier Grethe Opsal, direktør kommunikasjon og drift i AtB, til Fosna-Folket.

To soner

På Fosen er det to soner. Den ene sonen - C1 - dekker nordvest-Fosen (Osen, Roan, Åfjord, Ørland og Bjugn), mens den andre - B1 - dekker sørøst-Fosen (Indre Fosen).

Skal man reise fra den ene sonen til den andre, må man løse to enkeltbilletter, og betale 74 kroner. Altså 37 pluss 37 kroner, så fremt man ikke betaler kontant.

Den som betaler kontant må betale et kontanttillegg på 23 kroner, uavhengig av reisedistanse. Enkeltbillett for barn og honnør koster 19 kroner.

Det blir fra 2. januar 2018 to soner på Fosen; C1 og B1. Foto: Google maps

For de mellom 16 til og med 19 år blir den gamle fylkesbilletten erstattet med ungdomsbilletten, og koster 460 kroner per måned. Med denne kan ungdom reise så mye de vil i hele Trøndelag med hurtigbåt, buss og trikk.

Den som har periodebillett på reisekortet sitt, kan bruke samme reisekort og reise som før.

Ny prismodell

På Fosen har det tidligere ikke vært mulig å betale bussbilletten med mobilen, men det blir mulig nå.

– Fra 1. januar kan alle reisende enkelt kjøpe billett for hele Trøndelag med smarttelefonen sin. Med AtB Mobillett får du kjøpt enkeltbilletter og periodebilletter i alle kundekategorier og på alle reisestrekninger med buss og trikk, ifølge AtB.

Det har tidligere vært rabattert billettpris for brukere av en såkalt AtB mobillett konto, der brukeren kunne forhåndsbetale en viss sum.

– Rabatten i dagens Mobillett konto blir dermed fjernet. Nå blir det én pris på enkeltbillett uavhengig av hvordan du betaler billetten, skriver AtB. Så fremt du ikke betaler kontant, vel og merke.

Den som tidligere har installert AtB-appen på sin mobil, må oppgradere denne. Det vil ikke være mulig å betale via SMS/tekstmelding.

Overgangsordning

Med den nye ordningen gis det også overgang mellom buss og båt.

– Kjøper du enkeltbillett på buss og skal reise videre med båt gis fradrag på 37 kroner. Du får kjøpt gjennomgående billett om bord i båt og buss av billettør og sjåfør. Løses det enkeltbilletter for hver delstrekning gis det overgangsfradrag på 37 kroner for hver delreise, ifølge AtB.

Enkeltbilletten er gyldig i fire timer for hurtigbåt, men gjelder ikke for tog, flybuss eller andre kommersielle rutetilbud.