23-åringen har rukket å gi ut to album med egen musikk

Mandag kommer fylkesmusikerne Quintus til Bjugn kulturhus for å spille samisk musikk. Med seg har de Marja Mortensson trio og Frode Fjellheim.

Marja Mortensson har med seg ni andre på scenen når de gjør tradisjonell og moderne sørsamisk musikk og joik i Bjugn mandag.   Foto: Jørn Kristensen

Pluss

Det blir et kjempestort spenn fra det skjøre til storslagne orkestreringer. Den sørsamiske joiken ligger i bunn. Vi tar med oss både tradisjonelle joiker, og også mer moderne joik med artig rytmikk, sier Marja Mortensson.

Totalt ti musikere blir å finne på scenen i Bjugn kulturhus mandag kveld.

Selv om Mortensson bare er 23 år, har hun alt rukket å gi ut to album med stort sett egenkomponert musikk.

Fra sør

Forestillingen fylkesmusikerne har med seg på turné rundt i Trøndelag heter Åarjede som betyr «Fra sør» på sørsamisk.

- Jeg synes det er veldig fint at Trøndelag satser på å vise frem den sørsamiske kulturen. Snåsa, Namsos og Røros er noen eksempler på viktige sørsamiske byer. Det sørsamiske området strekker seg også nedover i Hedmark, sier Mortensson.

- For mange er denne felles kulturarven litt ukjent og den arven synes jeg det er viktig å løfte frem, sier hun.

- Lære videre

23-åringen sier det på sett og vis er viktig for henne at den tradisjonelle joiken blir med som en levende del av kulturen vår videre.

- Den var mer eller mindre borte. For meg som ung musiker er det viktig å vise at vi også tar tradisjonene på alvor. Jeg håper også det er litt inspirerende så andre også får lyst til å lære joiken og være med på å bringe kulturen videre, sier Mortensson.

- Derfor tar vi med oss både tradisjonelle joiker, og også nye joiker som jeg har gjort. Vi har fått arrangert stykkene til akkurat vår besetning for å flette det hele sammen, sier hun.

Turné

Trøndelag fylkeskommune driver prosjektet med fylkesmusikerne. De setter opp Åarjede seks steder i Trøndelag. På Fosen er det Bjugn som får besøk denne gangen.

- Det er fint å få presentert den sørsamiske musikken fordi det er spennende musikalsk, ikke fordi det skal være noe eksotisk.

- Jeg håper folk tar en sjanse og kommer for å oppleve noe litt annerledes, sier Marja Mortensson.