I 2010 var det 13 fastboende på Harbak.

I 2018 bor 36 personer i bygda under fjellet i Åfjord der en av Fosens store vindparker skal bygges.

Ni av de fastboende skal gå på skole eller i barnehage til høsten.

Elin M. Harbak inne på kaféen hun har hatt åpen for første gang denne sommersesongen. Foto: Jakob Ellingsen

Turisme

Elin M. Harbak hadde bodd i Trondheim i 26 år før hun og mannen flyttet tilbake til hjemtraktene hans.

- I år har jeg hatt åpen kafé helgene gjennom hele sommeren for første gang. Grenda er opptatt av turisme og trivsel. Det har vært tradisjon for dugnadskafé i bygda tidligere, mer en 20 år med kombinert kunstutstilling og kafé, sier hun.

- Det er ikke noe økonomi i å drive kafé her ute. Det kan komme ti eller 40 personer innom en dag, det vet man aldri. De fastboende er veldig flinke til å komme og det er også turistene. Det er viktig å ha treffpunkt i grenda.

De siste årene har velforeninga fått på plass et bygg med post, venterom for skolebarn skom skal med buss, og renovasjon. Foto: Jakob Ellingsen

Buldring

Harbak ligger på fastlandet en håndfull kilometer nord for Revsnes. Fylkesveien følger en fjellside med fjorden og utsikt mot Stokkøya langs den ene siden. Rundt en sving vises bygda med naust hus og jorder i forgrunnen og store fjellformasjoner bak.

Selve fjellet er en turistattraksjon på flere vis.

- Mange har besøkt hula. Også kommer det klatreturister fra fjern og nær for å buldre i fjellet. Folk kommer og telter, reiser helt fra Australia, Tyskland og Sverige fordi fjellformasjonene er blant de beste for klatrestilen i Europa, sier Harbak.

Fjellformasjonene på Harbak er en turistattraksjon i seg selv, både til buldring og i form av Harbakhola. Foto: Jakob Ellingsen

Buldring er en klatrestil som har sitt opphav i å klatre på store steiner opp til noen meters høyde, med overheng og uten tau, håndtak og sikring.

- Det er en aktivitet som krever noe forkunnskap og utstyr, og om man ikke buldrer selv, er det er ganske artig å se på. Det er viktig at vi også viser frem de andre mulighetene og verdiene her. Turistbransjen i Åfjord er opptatt av hvordan man kan få til flere besøksdøgn for hver gjest. Her har Harbak mye å by på av turer, natur og sjøliv, sier Harbak.

- Vi er kanskje ikke flinke nok til å skryte av de som lykkes. Når man kommer til Åfjord eller Fosen, hva gjør man på dag tre eller fem av en ferie? Vi må ha et bredt aktivitetstilbud om vi ønsker flere arbeidsplasser innen turisme. De som lykkes avler aktivitet i området rundt.

Grendehuset er pusset opp både inn- og utvendig den seneste tiden. Her håper velforeninga også å få på plass døgnåpent toalett for besøkende. Foto: Jakob Ellingsen

Bolyst og fiber

Åfjord kommune er med på laget når det skal legges fiber til Harbak i inneværende år.

- Det betyr mye. Internett gjør allerede at vi ikke er noen utpost her 35 minutter fra Åfjord sentrum. Med fiber er det enda mer attraktivt for folk å etablere seg her, sier Harbak.

Hun forteller at det har vært en aktiv dugnadsgrend som har fått på plass både gatelys, og holdt det tidligere bedehuset som et grendehus i flere tiår.

- De siste årene har vi fått på plass et hyggelig bygg med post, ”venterom” for skolebarna og renovasjon, som ønsker velkommen til Harbak. Det er et viktig signal om trivsel. Så har vi pusset opp grendehuset inn- og utvendig. Vi håper å sluttføre jobben med å gjøre toalettfasiliteter døgnåpent i turistsesongen, sier hun.

Lokalavisa tar sjansen på å stoppe for å ta bilde på fylkesvei 6318, inn- og utfartsåren til Harbak. Foto: Jakob Ellingsen

Vei

Fylkesvei 6318 er for det meste en grusvei langs det rasutsatte partiet mot Harbak. Der den kommunale veien avløser fylkesveien, går asfalten videre. Med nesten tredobling i fastboende som bruker veien, er strekningen blitt en arbeids- og skolevei på en helt annen skala enn på lang tid.

- Det er klart veiforbindelsen har mye å si for oss. Det bygges mye vei på Harbak for tiden, men det er som del av den nye vindparken. For oss som får som får vår lokale natur berørt av utbyggingen, ville det betydd mye om del av vindpengene fra dette fjellet ble brukt på Harbak og asfalt på veien hit.

Fisketurister på plass i fjorden mellom Harbak og Stokkøya. Foto: Jakob Ellingsen

Utvide sesongen

Det er flere aktører som satser på ulike deler av turistnæringen. Det er overnattingsmuligheter for fisketurister som bookes lang tid før fiskesesongen.

- Vi gjør mange ting i lag selv om det kanskje ikke er penger i akkurat det prosjektet for en enkeltperson. Det handler om folk som ønsker å bidra i lokalsamfunnet. Vi prøver å finne ut hvilke tilbud som skal til for at vi får utvidet turistsesongen, sier Harbak.

I år arrangerer bygda en seinsommerhelg med hulekonsert der lokale artister får utfolde seg i den naturskapte katedralen. Det skjer i helga i midten av september. I høstferien fra 11. oktober arrangeres en barnecamp med fokus på natur.

- Det er mange tilbud allerede, og vi sonderer litt hva folk ønsker å få med seg. Potetene står allerede i jorda frem mot høstferien. Her blir det også helt mørkt, så stjernehimmelen, fjæra, planter, og dyr gir en spennende arena i ferietiden, sier Harbak.

Linnea Harbak (i midten) er blant de ni barna som bor fast I Harbak. I sommerferien er det enda flere barn i bygda. Søstrene Elisabeth (t.v.) og Silje Öhlin sier det har vært veldig artig å ha ferie på Harbak. Foto: Jakob Ellingsen

Krabbefiske

Linnea Harbak (8) er en av de ni barna som bor fast i bygda. Nå i sommer er det enda mange flere jevnaldrene på plass på Harbak siden det er stor aktivitet i fritidsboligene og de ulike overnattingsstedene til utleie.

- I dag har vi vært på krabbefiske. Om vi ikke har fisk å sette på kroken, knuser vi blåskjell. Så firer vi snøret ned og drar forsiktig opp. Det er viktig å dra forsiktig så krabbene ikke slipper tak, sier Linnea.

Fangsten ble på tre krabber på Linnea og søstrene Elisabeth (fyller ti om få dager) og Silje Öhlins (8) første tur ned i havna for dagen.

- Vi slapp dem tilbake siden de var litt små, ikke større rødkrabber som man fisker med teine, sier Elisabeth.

De tre jentene sier det har vært veldig artig å ha ferie på Harbak, spesielt i det fine været.

Barn preger igjen Harbak. Huskestativ foran hus, og leker i sandkasser som tydelig brukes viser forandringen de siste årene. Foto: Jakob Ellingsen

Er det artig at det er mye dyr her? At dere får leke sammen og gå der dere vil?

Alle tre svarer bekreftende to ganger.

- Det er litt mye veps. Det er veldig «roligt» å være på ferie på Harbak, sier Elisabeth.

De sier det er fint at det fortsatt er noe ferie igjen før skolen starter igjen.

På Harbakfjellet kommer en av de fire vindparkene på Fosen. Den har fått navnet Harbak vindpark og skal få vindturbiner i løpet av 2020. Foto: Jakob Ellingsen

Mot strømmen

Turen går tilbake mot Elins kafé etter å ha vært innom havna, grendehuset og resten av «Harbak sentrum».

Det er plass i kaféen til å holde kurs eller å være et møterom.

- Man kan ha en litt annerledes samling her. Etter helgeåpent hele sommeren blir det kanskje noen åpne dager i november. Om det er noen som vurderer en tur til Harbak, er det bare å si ifra, så finner vi helt sikkert gode løsninger og et artig program i fellesskap i bygda. Det er artig at vi har gått litt mot strømmen de siste årene, sier Elin M. Harbak.