- Det er mye historie i dette bygget, i Hårberg skole. Det må dere ta vare på, og vi ønsker dere virkelig lykke til. Nå kan dere selv høre hvorfor bygget ikke er egnet som skole lenger, her det ligger rett ved kampflybasen, sier den siste rektoren ved Hårberg skole, Mabel Slotterøy.

I 2016 vedtok Stortinget at Forsvarsbygg skulle få lov til å kjøpe Hårberg skole av Ørland kommune.

Felles takstmann satte verdien til 100 millioner kroner. Den ble overrakt i skolegården samme år.

Nå er varen levert.

Ny skole

Hårberg skole ligger ikke i den røde støysonen, der Forsvarsbygg er pliktige til å tilby å kjøpe støyfølsom bebyggelse dersom eieren ønsker å selge.

Daværende forsvarsminister, Ine Eriksen Søreide kom på besøk for å se på skolebygget med skolegården rundt. Skolen har hovedporten til Ørland flystasjon som nærmeste nabo.

- Søreide sa at vi burde kjøpe skolen. stortinget gjorde vedtak om at vi fikk lov. Vi har fortsatt noen diskusjoner med Ørland kommune, men vi har et meget godt samarbeid og har løst veldig mange saker i fellesskap, sier prosjektdirektør i Forsvarsbygg kampflybase, Olaf Dobloug.

- Dette er en viktig milepæl i samarbeidet vårt, som viser at vi klarer å utnytte verdiene som er her på best mulig måte, sier han.

Del av avtalen mellom Forsvarsbygg og Ørland kommune var at kommunen skulle få disponere skolebygget mens en splitter ny skole skulle bygges. Nå står Brekstad barneskole ferdig ved Ørlandshallen, Ørland ungdomsskole og Ørland sparebank arena.

Vupikt

Hårberg skole har ligget der den har gjort før det ble etablert militærflyplass på Ørlandet etter krigen. Nå skal området bli del av flystasjonsområdet.

- Det blir et Vupikt-bygg. Det står for velferd, undervisning, prestetjeneste, idrettstjeneste, kantinedrift og tillitsvalgtordningen, sier stabssjef Eirik Guldvog som er nestkommanderende i 132 Luftving og Ørland flystasjon.

- Vi skal gjøre en lett tilpassing av det eksisterende bygget og bygge et militært idretts- og treningsbygg som settes opptil nåværende bygg, forklarer Dobloug.

Planen er byggestart i 2019.

- Har ikke vinterhall

Guldvog forteller at nye idrettsfasiliteter er en viktig del av oppgraderingen av Ørland flystasjon.

- Vi blir flere og flere på basen og inne på basen har vi ikke nok fasiliteter til de myke verdiene dette bygget skal brukes til. Vi har en underdimensjonert idrettshall det bare er plass til styrkerom i. Vi er over 1300 personer inne på basen, sier han.

- Den plasthallen vi har tåler ikke vintervær. En tredjedel av Luftforsvaret er på Ørland. Velferd, undervisning, kantine, prestetjeneste, idrettsbygg - dette er fasiliteter som er viktig i utviklingen av base. Det er viktig både for å rekruttere hit, og ikke minst for å beholde folk på Ørlandet.

- Olaf (Dobloug), jo før dere får bygget ferdig, jo bedre. Jeg gleder meg til å se resultatet, sier Guldvog.

- Kan få låne

Varaordfører Finn Olav Odde (Sp) sier det ikke hadde blitt noen flunkende ny barneskole uten pengene fra Forsvarsbygg.

- Jeg vil takke fra kommunens side til de mulighetene vi har fått. Det passer ikke med skole her med jagerflystøy og skolegård rett ved hovedporten. Jeg er glad for å høre mer om planene for hva området skal brukes til i fremtiden, sier varaordføreren.

- Som kommune har vi gjort det vi kan for å bygge for bolyst, så folk ønsker å bosette seg her i stedet for å pendle. Jeg vet at dere i Luftforsvaret også ønsker at folk flytter hit. Derfor er det flott å høre at dere også satser på at soldater og ansatte på flystasjonen skal trives godt, sier Odde.

- Om dere ikke har den plassen dere trenger til idrett i vinter, ønsker vi dere velkommen inn i Ørland sparebank arena. Dere kan få låne plass mens dere får mer plass til idrett selv.

Varaordfører Finn Olav Odde (Sp) og prosjektdirektør i Forsvarsbygg kampflybase Olaf Dobloug (t.h.) gjør unna papirarbeidet i forbindelse med overtakelsen. Foto: Jakob Ellingsen

- Gleder oss veldig

Kristina Johannessen representerer de tillitsvalgte i velferdstjenesten under overtakelsen.

- Det blir kjempebra med nye bygg. Det er viktig for å øke trivselen og å få det enda mer sosialt. Alt blir nytt, og det er viktig å få nye lokaliteter på plass som er dimensjonert for så mange som vi er blitt, og at vi skal bli enda flere, sier hun.

- Vi gleder oss veldig, særlig for å ha en idrettshall som kan brukes hele året, sier Johannessen.

Arnfinn Brasø overrekker nøklene til Hårberg skole til Olaf Dobloug i Forsvarsbygg Foto: Jakob Ellingsen

- Kom på besøk

Rådmann Arnfinn Brasø understreker at ordningen rundt Hårberg skole er en vinn-vinn situasjon for alle parter.

- Jeg vil invitere dere i Forsvarsbygg på besøk til Brekstad barneskole for å se hva elevene får i stedet for dette skolebygget, sier han.

Så overleveres nøklene, og bygget signeres formelt over fra kommune til Forsvarsbygg.