- Jeg har «bare» ti års erfaring med Ørland sparebank cup. En del av de som sto i bresjen for 30 år siden har vært med hele tiden. Cupen startet som en videreutvikling av Ørlandsdagene der det kulturelle sto i fokus de første årene, sier årets cupgeneral i Ørland ballklubb, Arild Risvik.

Denne helga skal 150 lag med totalt et sted mellom 1000 og 1100 spillere i aksjon på Brekstad under den 30. utgaven av Ørland sparebank cup.

Risvik forteller at opp mot 400 frivillige står på vaktlistene som gjør at turneringen går som den skal.

12.000 besøkende

Ørlandsdagene var en stor inntektskilde for Brekstad ballklubb, med tivoli og tusenvis av besøkende til konserter med tidens store artister.

Det kulturelle var det som fikk spalteplassen i lokalavisa for 30 år siden.

«12.000 besøkte Ørlandsdagene - En kjempesuksess!» skrev Fosna-Folket for 30 år og én dag siden.

Dance with a stranger, Stage Dolls og Vazelina Bilopphøggers var blant artistene som sto på scenen det året.

«Det ble ny publikumsrekord og værgudene så også sitt snitt til å gi det hele en fin ramme. Et godt vakthold førte til mindre bråk og fyll enn tidligere år» skrev lokalavisas journalist den gang.

Fosna-Folket viet lite plass til den første utgaven av cupen, men desto mer plass til Ørlandsdagene for 30 år siden. Foto: Fosna-Folket

Mindre kakelotteri

Nå er rollene byttet om og sportsturneringen er en mye større del av arrangementet enn konsertene. Brekstad ballklubb er blitt til Ørland ballklubb, men dugnaden til inntekt for klubben er den samme. Tivoli har vært en viktig brikke helt siden starten.

- Cupen har variert i størrelse, men det bidrar godt med inntekt til drift av ØBK og lagene. Det reduserer behovet for kakelotteri og den typen dugnadsarbeid. Samtidig er det en flott arena for ung sportsglede, sier Risvik.

Årets cupsjef, Arild Risvik Foto: Jakob Ellingsen

Engasjement

Før turneringsstart gjør ØBK gutter 14 den siste finpussen før turneringsstart, mens ØBK-huset er fullt av frivillige som forbereder storinnrykk.

2004-årgangen trener på spill på små flater, og avslutter treningsøkta med en utvidet straffesparkkonkurranse for å finjustere skuddføttene. VM-sommeren der straffespark var helt avgjørende sitter ferskt i minne.

Ørland ballklubbs gutter 14-lag har sin siste trening før cuphelga. Spill på små flater og avslutninger terpes før minst fire kamper i løpet av helga. Foto: Jakob Ellingsen

- Det kommer lag fra hele Trøndelag. De siste årene har turneringen blitt enda mye større, men vi har hatt stort besøk og mange lag i en årrekke, sier Risvik.

- I fjor toppet det seg med 190 lag og over 1600 spillere. I år er det flere som oppfatter det som turneringen går én uke tidligere i forhold til skolestart, sier han.

Mange lag tar turen over fjorden år etter år.

- Vi legger til rette så alle får spille minst fire kamper. Sluttspill kommer i tillegg. Når man reiser ut hit for en helg så skal man få mye matchtrening før sesongstart. I år er det kanskje én klasse som bare spiller tre kamper, men vi skal se hva vi kan gjøre for å øke det, sier Risvik.

Rent og ryddig før storinnrykket. Foto: Jakob Ellingsen

Store pokaler

De som kjenner historien godt fra innsiden forklarer at man hadde en strategi helt fra den første utgaven av turneringen for å tiltrekke seg mange lag.

Premiering i form av gavekort på den lokale sportsbutikken, Brekstad sport, og en real investering i store pokaler.

- Ørland kommune og sparebanken har vært avgjørende samarbeidspartnere for oss i en årrekke. Det samme gjelder flystasjonen og Forsvaret. Mange av spillerne våre har tilknytning til flystasjonen, men vi har også hatt overnattingsmuligheter og baner inne på stasjonsområdet tidligere, forklarer Risvik.

- De har også bidratt med utstyr og personell i alle år. Næringslivet er flinke til å støtte opp om idretten.

Eldre og yngre frivillige i aksjon. Her festes hundrevis av deltakerbevis slik at man han ha dem rundt halsen. Foto: Jakob Ellingsen

Stor skala

Hundrevis av deltakerbevis festes i tråder for å ha rundt halsen i ØBK-huset. Informasjonsmateriell pakke sammen. Kilovis med medaljer og pokaler løftes på plass og store mengder kioskvarer ryddes og organiseres.

Sju frivillige som jobber med organisering av årets kiosk-system har et møte om årets gjennomføring. Det vaskes, ryddes or ordnes.

- Det er en kjerne på en 10-15 personer som jobber mye med cup hele året. Arrangementet er stort, så vi har hatt en profesjonalisering av organisasjonen. Ansvarsfordeling for at alle som kommer på besøk møtes på en best mulig måte så de kommer igjen, og ikke minst har en flott cuphelg, sier Risvik.

Store mengder kioskvarer går med i løpet av cuphelga. Her ser vi en del av nudlene. Foto: Jakob Ellingsen

Naboer

For 30 år siden takket festivalgeneral Hans Kristian Norset alle de tålmodige naboene rundt stadionområdet i lokalavisa. Tross høy musikk klaget de ikke.

- Det blir stor idrettsglede og mange mennesker. God cup, sier Arild Risvik.