-- Vi har bestemt oss for at vi blir ferdige. Ellers måtte vi gått ut bredt med informasjon til foreldre i god tid før skolestart. For rundt fjorten dager siden gjorde vi opp status og vi blir ferdige, sier rådmann Arnfinn Brasø der han står på rektor Mabel Slotterøys nye kontor.

Rundt bordet sitter prosjektleder Roger Lund, enhetsleder for kommunalteknikk, Jon Foss, og rektoren for den nye skolen selv.

Samarbeidet rundt innredning av den nye skolen så alt er klart til første skoledag fordrer nært samarbeid i innspurtsfasen.

100 millioner verdt 125

Forsvarsbygg kjøpte Hårberg skole av Ørland kommune i 2016 etter vedtak i Stortinget. Hårberg lå uegnet til for skole med den nye kampflybasen og storstilt utbygging på flystasjonen rett på den andre siden av gjerdet ved skolen.

Felles takstmann satter verdien av skolen til 100 millioner kroner, og ordfører Tom Myrvold mottok en stor sjekk med det ni-sifrede beløpet i skolegården samme høst.

Kommunen fikk lov til å disponere skolebygget frem til den nye skolen står klar før skoleåret 2018-19.

- De hundre millionene er verdt 125 millioner for oss i byggingen av ny skole fordi vi får igjen momsen på hele beløpet. Uten Forsvarsbygg ville vi ikke kunnet bygge ny skole, sier Foss.

Inkludert momsen, er budsjettet for det nye skolebygget 160 millioner kroner, og rammene blir holdt, ifølge representantene for kommunen rundt bordet.

LES OGSÅ Her får ordføreren 100 millioner kroner i skolegården

Mye nytt

Lokalavisa får en omvisning i hele det nye bygget. Fuging, gulvlegging, el-arbeid, innredning, vasking: Det er mange personer i sving.

- Det er veldig spennende å komme inn i et nytt skolebygg. Jeg vet at veldig mange av elevene gleder seg veldig. Det gjør også lærere og alle de andre ansatte fagarbeiderne på skolen, sier Slotterøy.

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene før skolestart.

- Det blir mye nytt, og det har vi planer for. Det starter med når barna kommer til skolen. Det er helt nytt at vi får felles busstopp med ungdomsskolen, og det blir nytt for foreldre at det er litt lenger å gå fra parkeringsplassen til skolebygget, sier rektoren.

Utearbeidet for den splitter nye skolegården pågår også for fullt, og enda mer vil være på plass før første skoledag.

For brukerne

Den nye skolen er tegnet og utformet for å passe behovene til en moderne skole og moderne læringsmetoder. Det gjennomsyrer hele prosjektet med alt fra fargevalg på veggene til hvordan klasserom, levegger i skolegården, arealene til de ansatte og alt det andre som inngår i en moderne skole.

- Vi må jobbe oss inn i nye rutiner og bo oss inn i en ny skole. Brukerne har vært med veldig mye i hele prosjektet. Elevrådet har for eksempel vært med på å bestemme hvem som skal ha stoler med hjul på og ikke, sier Slotterøy.

Det er klart for skolekjøkken og skolemåltid for første gang for elevene som tidligere gikk på Hårberg, nytt avfallssorteringsregime med egen dunk for matavfall, nye garderobeløsninger, grupperom og det aller meste.

Hjerterom

Brekstad barneskole har egne språkrom, naturfagsrom, sløydrom, kunst- og håndverksrom og andre spesialrom. Et hjerterom ligger i sentrum av det nye skolebygget.

- Arkitektene har kalt det et hjerterom, og det er det virkelig, sier Slotterøy.

- Denne skolen er kompakt. Det er aldri mer enn ti meter fra områdene til ett klassetrinn til fellesområder for to klasser. Fra fellesområdene er det aldri mer enn ti meter videre til areal som hele skolen bruker. Det har mye å si i skolehverdagen, sier Lund.

Kommunepolitikerne har bevilget midler til å få inn mye nytt utstyr i den nye skolen, og det aller meste av møblene er nye.

- Vi har med oss alt det vi kan fra Hårberg til gjenbruk. Så har vi også fått mye helt nytt læringsutstyr som små og store vil nyte godt av. Mye har også trengt utskiftning. Det er også viktig at vi har med historien fra Hårberg videre, sier Mabel Slotterøy.