- Kommunen må gjøre noe. Vi har venta i mange år. Arbeidsforholdene for de ansatte er svært dårlige, og jeg er usikker på om det er forsvarlig å drive barnehagen stort lenger, sier hun.

- Haster

Etter at det ble kjent at kommunepolitikerne valgte å si ja til en økning av antall ekvivalenter på Borgly barnehage på Hindrem og samtidig redusere i Vanvikan, har det skapt sterke reaksjoner fra foreldregruppa i Vanvikan.

LES MER: Foreldre reagerer på barnehagevedtak

Nå ser det ut til at politikerne snur i saken, men foreldrene mener det haster med å bygge nytt i Vanvikan.

- Vi har fire avdelinger, to småbarn og to storbarnsavdelinger. De store er på menighetshuset. De små i kjelleren på samfunnshuset. Ingen av stedene er bygd som barnehager. På samfunnshuset er det så gulvkaldt at ungene må ha ullsokker på, sier Ranveig Jøssund.

Gulv som går i oppløsning. Foto: privat

Det er mange ting å sette fingeren på i rommene som huser småbarnsavdelingen på samfunnshuset.

- Ungene plukker råte av veggene, vinduene er usikra, løse rør henger på veggen og de kan komme bort i varmtvannsrørene. Siden det har vært planlagt ny barnehage er det ikke gjort mye med bygget. Det ble sagt at når det ble avgjort med videregående skole skulle det også bygges ny barnehage.

Råtne vegger Foto: privat

Ønsketomt

Foreldregruppa ønsker at en ny barnehage skal bygges i Arnfjæra.

- Vi håper på Arnfjæra da vi ser at den plasseringen av barnehage gir så mye mer enn bare en barnehage. Den gir nærhet til naturen med skog, fjæra, fauna, berg og så videre. En barnehage i Arnfjæra vil gi en ny god kommunal barnehage som vi foreldre håper og tror kan være et godt tilbud til bygdas innbyggere og som kan bidra til at Vanvikan kan få en spennende og ny fin barnehage. Samtidig gleder vi oss til at barnehagen kommer samlet under samme tak, og ikke i to ulike bygg som i dag. Det letter hverdagen til flere av oss foreldre, men også gir det en stor positiv innvirkning på hverdagen til de ansatte i forhold til pedagogisk arbeid og samarbeid på tvers av avdelingene, sier Ranveig Jøssund.

- Vi gleder oss til ny barnehage og håper vi det blir fortgang i saken, sier Ranveig Jøssund som snakker på vegne av hele foreldregruppa.

Malingen flakker av veggene. Foto: privat

Vedtatt for to-tre år siden

Senterpartipolitiker Raymond Balstad sitter i arbeidsgruppa som har jobbet med ny kommunal barnehage. Han sier at det allerede i økonomi- og handlingsplan for to-tre år siden ble vedtatt å bygge ny kommunal barnehage i Vanvikan.

- Ambisjonen var å bygge i år, opplyser han.

Det kom imidlertid mange ting i veien som gjorde at saken har blitt utsatt. Det var ikke klart hvor videregående skole skulle plasseres, og så kom ungdomstrinnsstrukturen opp og skulle avgjøres.

- Vi trodde videregående skole skulle komme på det vi kaller skoletomta, men i stedet velger fylket å legge den i havna.

Det finnes flere alternative tomter for ny kommunal barnehage i Vanvikan.

- Foreldrene ønsker at den bygges i Arnfjæra. Hva tenker du om det?

- Personlig synes jeg Arnfjæra er et godt valg og det er vel den tomta som raskest kan være klar for bygging. Grunneier er villig til å selge. Det er noe av utfordringen med andre tomter i Vanvikan, at grunneiere ikke er villige til å selge, sier Balstad.

Arnfjæra er allerede regulert til boligformål, og Balstad mener det derfor ikke trengs store reguleringsendringen til for at det skal kunne bygges en barnehage der såfremt fylkesmannen er enig.