- Det er hyggelig at vi får svar nå. Vi ser på det som en litt unødig forsinkelse. Når vi har skrevet brev om dette to ganger tidligere og ikke fått svar, har vi tolket det som at Kystverket ikke har hatt noen innvendinger. Det er fint at vi nå får et skriftlig svar, sier Egil Utstrand i Treffpunkt Uthaug.

13. juni i år fikk Treffpunkt Uthaug vedtak fra Ørland kommune om at de fikk lov til å starte arbeidet med et flerbrukshus i Uthaug havn.

Så kom kontrabeskjeden med pålegg om stans i arbeidet.

Ørland kommune sier de regner med å få ferdigbehandlet saken om treffpunktet i god tid før helga.

Fikk uttalelse

I dag er Uthaug havn en statlig fiskerihavn. Kystverket forvalter disse havnene på vegne av staten. Det er egne regler for bruken av disse havnene som er nedfelt i Havne- og farvannsloven.

I et eget avsnitt i loven, står det at å gjennomføre tiltak som kan få betydning for enten Forsvarets eller Kystverkets virksomhet krever tillatelse fra sentrale myndigheter.

En slik forespørsel rundt flerbrukshuset førte ikke til svar. Likevel fikk treffpunktet byggetillatelse fra kommunen.

Denne uka kom Kystverket med sine synspunkter i saken. De har ikke vesentlige merknader til tiltaket.

2012

I sitt svarbrev viser Kystverket til et brev de fikk i saken om bruk av Uthaug havn datert 24. september 2012.

- Det virker som Kystverket ser prosjektet med flerbrukshuset i sammenheng med at Uthaug slipp og marina søkte om tillatelse til å etablere dagens flytebrygger i havnebassenget, sier Utstrand.

- Vi fikk svar på det brevet i 2013 også, sier han nøkternt.

Kystverket har lagt ved dette kartet over Uthaug havn som er stemplet 1918 til sin uttalelse om havna. Her er de grønne områdene avsatt til almenn bruk, mens de gule områdene er «areal avstaat til losji og sjöhuse». Foto: Kystverket

Nytt nabovarsel

I tillegg har prosjektet vært ute med anledning for naboene til å gi uttalelser til nabovarsel etter mindre endringer i plasseringen av selve flerbrukshuset.

- Huset skal ikke bygges på en ny plass, det er snakk om en liten justering. Vi har fått kvittering på at nabovarselet er utsendt. Med uttalelsen fra Kystverket går vi nå videre med behandling av søknaden, sier plansjef Thomas Engen i Ørland kommune.

- For vår del har saken vært behandlet så langt vi har kunnet komme uten de siste dokumentene. Jeg regner med at vi får ferdigbehandlet den reviderte søknaden i løpet av en dag, sier han.

- Lært litt

Utstrand sier han og de andre frivillige fra flere organisasjoner på Uthaug gleder seg til å kunne sette i gang med arbeidet igjen etter at de får et nytt formelt ja til å sette i gang.

- Vi har nok lært litt om offentlig forvaltning. Håpet er at vi kommer i gang i begynnelsen av neste uke. Først vil vi ha svart på hvitt at alt er i orden nå før vi starter opp med noe, sier Egil Utstrand.