- Det var veldig hyggelig å bli spurt om å være styreleder etter at Jarle Krangsås ønsket å fratre. Jeg har sagt ja fordi arbeidet med å utvikle lokalsamfunnet og det lokale kulturtilbudet er så verdifullt og meningsfylt sier Randi Wenche Haugen, som er valgt til styreleder i Ørland kultursenter.

Hun har sittet i styret i kultursenteret siden 2013, men er kanskje mest kjent for folk flest som sjefen for Olavsfestdagene fra 2008 til 2013.

Nå er Haugen valgt til styreleder i Ørland kultursenter.

Til Ørlandet

Haugen forteller at hun ble kontaktet av Jarle Krangsås i 2013 da han var styreleder for foretaket. Forespørselen var om hun ønsket å sitte i det kommunale foretakets styre.

- Jarle Krangsås kom over fjorden og vi møttes og pratet. Før det hadde jeg vært på Ørland kultursenter i forbindelse med arrangement, men hadde ikke noe spesielt forhold til kultursenteret, sier Haugen.

- Jeg ble møtt av interessante tanker og visjoner for strategisk utvikling av et kulturhus som bygger på verdiene i lokalområdet, som tar tak i lokalsamfunnets historiske DNA og bygger på den grunntanken, sier hun.

- Jeg takket ja til å være med i styret etter at jeg var ferdig med åremålet på fem år som leder av Olavsfestdagene. Det virket utrolig spennende å få være med på å gi barn, unge, voksne og godt voksne den indre reisen man kan ta del i gjennom kulturtilbud. Det handler om å åpne opp indre rom, utforske identitet, men også kulturhuset som en identitetsbærer og møteplass i lokalsamfunnet, sier Haugen.

Kulturbakgrunn

Haugen flyttet til Trondheim på 1970-tallet og begynte raskt som vikar i Trondheim symfoniorkester og fiolinlærer på kulturskolen i Trondheim. Hun har undervist barn fra fireårsaldere og opp til godt voksne i fiolin.

- Det har jeg jobbet med parallelt som jeg har vært kulturjournalist i 25 år, 22 av dem i NRK, sier Haugen.

- Fra 2008 ledet jeg Olavsfestdagene gjennom en krevende etappe, jeg var ansatt i fem år og jobbet i mer enn ti, men det var utrolig lærerikt og veldig givende.

Formidler

I dag er Haugen formidlingssjef i NTNU vitenskapsmuseet.

- NTNU er en stor arbeidsplass, en by i byen Trondheim. Det er viktig at vi formidler den nye kunnskapen som forskningen avdekker og deltar i samfunnets offentlige samtaler, sier Haugen.

- Arenaer for samfunnsdialog, utveksling og diskusjoner er utrolig viktig for en kunnskapsbasert samfunnsdebatt. Kunnskapsformidling er selvfølgelig en viktig del av den jobben og målet er å gi et bredt spekter av arrangement som treffer alle med ulike interesser i ulike faser av livet, sier hun.

Haugen trekker også frem at Ørland kultursenter har viktige samfunnsoppgaver, som å ivareta Ramsar-områdene og andre viktige naturverdier.

- Og å legge til rette i kommunen slik at alle kan delta i de flotte områdene for eksempel ved Rusaset, og selvfølgelig med ulike kulturelle arrangement, sier hun.

- Det er også viktige historiske verdier som går tusener av år tilbake. NTNU Vitenskapsmuseet driver med arkeologiske utgravinger av tidligere bosetninger og historiske områder på Ørlandet. Det er også store verdier i Bjugn og man vasser i historie på hele Fosen. Det er viktig at den historiske plattformen i nye Ørland kommune ser hele området under ett, sier Haugen.

Sammenslåing

Ørland og Bjugn er midt inne i arbeidet med å slå sammen to kommuner til nye Ørland. I den prosessen vil organiseringen av hele kommunen vurderes, også kultursektoren.

- Ørland og Bjugn har mye felles arv og felles røtter. To kommuner plukker opp trådene og skal bygge broer og relasjoner for en felles fremtid. Der er kultur viktig. Det er to kulturhus med bibliotek, kulturskole, utstillinger og scene som til sammen gir mange muligheter og mye god kompetanse å bygge videre på, sier Haugen.

- Jeg gleder meg til å bidra inn i den prosessen der vi skal ta vare på det beste fra dagens tilbud og ta med det gullet videre samtidig som vi kan bli sterkere og bedre sammen, sier hun.

- Jeg er litt fersk som styreleder til å ha rukket å sette meg dypt inn i prosessene rundt kommunesammenslåing som angår Ørland kultursenter. Men jeg tar med meg erfaring fra tidligere omstillingsprosesser om at det alltid er viktig å lytte til de som «går med skoene på» og lete fram gode måter for dialog og samarbeid mot felles mål, sier Haugen.

-Så jeg vil gjerne besøke flere steder i den nye kommunen for å bli kjent med flinke folk og få kunnskap om hele den nye kommunens ressurser og kulturliv. Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben i styret igjen etter ferien, sier Randi Wenche Haugen.