«Minst 17 soldater på Ørland flystasjon ble i perioden 28. november til 1. januar 2018 syke med magesmerter eller feber som varte i minst tre dager. Bakterien Yersinia pseudotuberculosis er påvist i prøve fra én av de syke og antas ut fra symptombildet å være aktuelt smittestoff for alle.» skriver Mattilsynet i en rapport etter sykdomsutbruddet blant soldater på Ørland flystasjon.

I juni journalførte Mattilsynet rapporten som konkluderer med at enten mat fra messa på flystasjonen eller drikkevann er den mest sannsynlige smittekilden for utbruddet.

Seks på sykehus

Ifølge Mattilsynets rapport, meldte St. Olavs hospital i Trondheim rutinemessig fra til assisterende fylkeslege i Sør-Trøndelag om et mulig utbrudd av mage-tarm-sykdom etter at seks soldater fra Ørland flystasjon var innlagt på sykehuset med magesmerter.

Dette førte, ifølge rapporten, til en omfattende utbruddsetterforskning.

Sjelden bakterie

Ifølge rapporten hadde alle de innlagte soldatene omtrent samme sykdomstegn med feber og magesmerter i området rundt tynntarmen. Symptomene likner på de ved blindtarmsbetennelse, men siden flere soldater var syke samtidig, mistenkte legene på sykehuset at det var snakk om en infeksjon.

Prøver av de seks sykehusinnlagte soldatene ble undersøkt for de vanligste bakteriene som forårsaker tarminfeksjoner.

«Ingen av disse ble påvist» heter det i rapporten.

Derfor ble tester for bakterien Yersinia pseudotuberculosis gjennomført, siden sykdom fra bakterien kan ha liknende symptomer. Den ene prøven var positiv for denne bakterien.

«Det anses derfor sannsynlig at alle de syke var smittet med denne bakterien» konkluderer Mattilsynet.

«Yersinia pseudotuberculosis er sjelden rapportert som årsak til sykdom hos mennesker. I Norge står sykdom fra bakterier innenfor slekten Yersinia på listen over meldepliktige sykdommer. Men fordi prøver fra syke personer sjelden blir undersøkt for Yersinia pseudotuberculosis, er den faktiske forekomsten av sykdommen fra denne bakterien lite kjent både i Norge og utlandet.»

Utelukket smittekilder

For å identifisere hvor smitten kom fra, tok Mattilsynet kontakt med de 13 soldatene sanitetsavdelingen på flystasjonen hadde registrert sykdom hos.

Under halvparten av disse hadde spist på kantinen på flystasjonen før de ble syke.

«Mat fra kantina kan derfor med stor sannsynlighet utelukkes som årsak.» heter det i rapporten.

Ferge, hurtigbåt og serveringsstedene på Brekstad ble også utelukket ettersom maks 3 av de 13 syke hadde spist der.

I tillegg ble 386 soldater på flystasjonen den 20. desember bedt om å svare på et spørreskjema om hva de har spist og drukket og om de har vært syke. 119 svarte, og 17 av disse svarte at de hadde vært syke.

Disse fordelte seg på ulike militære avdelinger, og resultatene utpekte ingen åpenbare smittekilder.

Drikkevann

Det ble tatt prøver av drikkevannet på åtte ulike steder inne på flystasjonen for å undersøke om dette vannet kunne være smittekilden.

Ifølge Mattilsynets rapport, finnes det ingen norske laboratorier som er godkjent for å analysere vannprøver for Yersinia pseudotuberculosis. Derfor ble prøvene analysert for andre bakterier som viser mulig forurensning fra tarminnhold.

Ingen bakterier av de typene ble påvist i prøvene.

Det foregår store byggearbeider på Ørland flystasjon i forbindelse med opprusting av hele flystasjonen. Det medfører grunnarbeid. Mattilsynet skriver at samtaler med Forsvarsbygg viser at drikkevannsledninger «ofte» har vært berørt av gravearbeidet.

«Vi presiserer at mulighet for smitte i tilknytning til arbeid på drikkevannsledningsnettet er spekulasjoner, og ikke støttet av konkrete observasjoner. Vi anser det likevel relevant for utbruddet.» heter det i rapporten.

Smitte i flere uker

Mattilsynet skriver at dersom man legger til grunn tidsintervallet for når pasientene er blitt syke og hvor lang tid det tar før smitte til synlige sykdomstegn, må smittekilden ha vært aktiv mellom 24 november og 22 desember, men at den kan ha vært aktiv enda en uke lenger i begge retninger.

«Smitte må ha pågått over minst fire uker, og kan ikke forklares med ett enkelt måltid.» heter det i rapporten.

Konklusjon

Mattilsynet konkluderer med at enten mat fra messa eller drikkevann er den mest sannsynlige smittekilden for utbruddet. De understreker at undersøkelsene ikke gir grunnlag for å utpeke en sikker smittekilde.

Ingen utenfor stasjonsgjerdet ble syke i forbindelse med utbruddet på stasjonen.

- Ørland kommune bisto med prøvetaking av drikkevann. Vi leverer akkurat det samme drikkevannet til flystasjonen som hele resten av Ørlandet får. Vi føler oss rimelig sikker på at det ikke er drikkevannet som er kilden til sykdom, sier Jon Foss i Ørland kommune.

Kjøkkensjef i messa, Sølvi Johannessen, sier de forpleier mange hundre soldater og forsvarsansatte med fire måltider hver dag og ikke kan tillate seg å slurve med matsikkerheten.

- Vi har et godt samarbeid med Mattilsynet og andre regionale parter. Vi har ofte tilsyn og de har lite å bemerke, sier hun.