- Oppdrag inne på flystasjonen skulle være en opptur for oss. I stedet har det gått motsatt vei. Vi har vært underleverandør på stasjonen, og samarbeidet med hovedentreprenøren har gått dårlig. Vi har tapt 4,8 millioner kroner på oppdraget. I tillegg har vi 3,8 millioner kroner utfakturert i forbindelse med etableringen av et lakseslakteri på Hitra som vi ikke har fått inn. Det er hovedgrunnen til at vi måtte levere inn nå, sier daglig leder Per Johan Sletvold i Uthaug industriservice AS til Fosna-Folket.

Entreprenøren med lokaler rett over veien fra hovedinngangen til Ørland flystasjon er nå konkurs.

Skiftebehandlingen skal stå i Fosen tingrett i midten av august.

26 ansatte

Sletvold forteller at 26 ansatte fikk tung beskjed denne uka.

- Denne uka er 26 ansatte oppsagt. Det er bra med jobb i markedet, og vi håper å kunne starte opp ny bedrift der vi kjøper tilbake utstyr fra banken som er kreditor. Først må vi gjøre oss ferdige med konkursboet, sier han.

- Håpet er å kunne ansette rundt halvparten i ny bedrift etter sommeren, men først får vi se hvordan oppgjøret og avslutningen på bedriften går.

Det er en annen bedrift, Industrisenteret AS, som eier lokalene Uthaug industriservice har jobbet ut fra. Sletvold er også daglig leder for det selskapet.

Underentreprenør

Sletvold sier dagens regelverk som underentreprenør er innfløkt. Bedriften har vært underleverandør til Stjern entreprenør i arbeidet med Lerøys nye lakseslakteri.

- Det vi strides om rundt prosjektet på Hitra er tilleggsarbeid. Samtidig har vi ikke lov til å stoppe arbeidet, så vi må bare fortsette. Det gjør at mindre entreprenører kan ende opp i vanskelige situasjoner med få utveier, sier han.

Daglig leder Sindre Stjern-Strøm sier Stjern synes det er veldig beklagelig at Uthaug industriservice er kommet i den situasjonen at de må melde oppbud.

- På generelt grunnlag vil jeg si at vi har godt rennommé i bransjen, og anerkjent som en solid og seriøs samarbeidspartner både blant kunder og leverandører. Utover det har jeg ingen kommentar til saken, sier han.

- På flystasjonen kan det være vanskelig å få til det tempoet i arbeidet som trengs for å tjene penger. Vår oppfatning er at når en hovedentreprenør går i minus, så skal også underleverandørene føle det. Det er viktig med gode kontrollrutiner, men kontrollørene kan virke å være timebetalt noen ganger, og da tar ting ofte tid, sier Sletvold.

- Trist

Hent As har vært oppdragsgiveren til Uthaug industriservice på oppdraget de har hatt på Ørland flystasjon.

- Som ørlending selv synes jeg det er veldig trist at UIS nå må melde oppbud. De har gjort en god jobb for oss. Det er et godt firma som har vokst i mange år. Det er veldig synd at de nå må melde oppbud, sier prosjektsjef Kjell Ulriksen i Hent.

Han har blant annet ledet arbeidet Hent har gjort på den nye skvadronbygget for F-35.

- Det er ingen standard som skal tilsi at det skal gå utover underentreprenører dersom en hovedentreprenør taper penger, sier han.

- Det er krevende å ta på seg en jobb innenfor stasjonsgjerdet. Man leverer tilbud på å levere enkeltdeler til faste priser. Vi har fulgt opp alle de prisene og har ingen uoppgjorte saker med UIS. Vi har hatt sluttoppgjør og ikke holdt tilbake en krone, sier Ulriksen.

10 millioner i minus

Advokat Jon Reidar Aae i advokatfirmaet med samme navn er utnevnt som bestyrer i konkursboet.

- Vi skal ha et møte på Brekstad mandag. Vår oppgave er å ivareta de verdiene som eventuelt er igjen i selskapet. Vi tar utgangspunkt i de fortegnelsene vi har fått fra selskapet. Der oppgir de at man i utgangspunktet har 3,7 millioner kroner i verdier. Gjelden er oppgitt til cirka 14 millioner kroner, sier han.

- Gjelden til Ørland sparebank alene er på 9,6 millioner kroner. Derfor blir banken sentral i den videre behandlingen. Vi prøver også å møte dem på mandag, sier Aae.

Han sier at det skal være mulig å starte opp en ny bedrift i de samme lokalene over sommeren etter at boet er gjort opp og skiftet i midten av august.

- Selve eiendommen tilhører et annet selskap. Det skal være mulig å starte opp ganske raskt dersom man kommer til enighet med banken som har pant i det meste av utstyret slik at man får kjøpt det tilbake, sier advokaten.

Lønn

Det finnes statlige ordninger for å garantere lønn og feriepenger til ansatte som mister jobben i konkurser.

- Vi får opplyst at de ansatte har blitt oppsagt. Vi skal orientere dem om muligheter til å få lønns- og feriepenger gjennom de ulike ordningene dersom det er tilfellet, sier Aae.

- Det er mye man skal ta stilling til i løpet av arbeidet med boet nå fremover. Det er en litt kinkig tid nå om sommeren i ferietiden, sier Jon Reidar Aae.