- Jeg synes de ansatte har taklet dette veldig bra. Det er klart det er vanskelig å fortelle folk at de mister jobben. Vi er nøye og prøver å hjelpe til så mye vi kan der vi kan. Alt i alt har dette gått bra så langt. Nå forbereder vi det vi kan før vi møter bobestyreren på mandag, sier kontorleder Christina Bulling i Uthaug industriservice til lokalavisa.

Hun har hatt den vanskelige oppgaven med å fortelle 26 ansatte at de blir sagt opp ettersom metalbedriften er konkurs.

Faste utgifter

Bulling sier de ansatte naturlig nok har vært mest opptatt av hvordan den økonomiske situasjonen blir fremover.

- De er opptatte av hvordan man skal betjene de faste utgiftene som lån, og når man får penger. Det blir store konsekvenser for de ansatte når arbeidsplassen går konkurs, sier hun.

- Vi prøver å være tilgjengelige og å hjelpe til med alt vi kan. Det er bare for de ansatte å ringe til oss så skal vi prøve å hjelpe til så godt vi kan, sier Bulling.

De fire produksjonshallene på Hårberg står i dag uten drift. Foto: Jakob Ellingsen

NAV

Konkursrådet er en rådgivende og veiledende funksjon satt ned av justisdepartementet. På sine nettsider gir de blant annet informasjon til ansatte i bedrifter som går konkurs.

Etaten skriver på sine nettsider at staten på visse vilkår er forpliktet til å dekke krav på lønn og feriepenger som en arbeidsgiver som er gått konkurs ikke er i stand til å dekke.

- Denne uka har vi tatt kontakt med NAV for å forberede arbeidet i konkursboet som starter på mandag så mye som mulig. Vi har lest oss opp på hvilke regler som gjelder i denne situasjonen. Hovedfokuset vår t er at alle de ansatte skal få det de har krav på av lønn og feriepenger, og at de rammes så lite som mulig, sier Bulling.

Bulling forteller at to ansatte som ikke bor i Norge er med på å rydde før de skal fly tilbake til hjemlandet. Foto: Jakob Ellingsen

Permitteringer og ferie

Det er ferietid i byggebransjen, og kontorlederen sier at bedriften har bedte ansatte om å ta ferie nå siden det har vært lite aktivitet den siste tiden inn mot fellesferien.

- Så har noen vært permittert i en periode. Vi har to ansatte som jobber med å rydde på området, men ellers er det stille, sier hun.

- Kom overraskende

Ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland kommune sier konkursen kom som en overraskelse.

- Det er alltid trist når en arbeidsplass må begjære oppbud. Det er så mange ansatte som er berørt at vi selvfølgelig skal støtte opp de ansatte fra kommunens side så godt vi kan, sier han.

- Det er ikke hverdagskost at en bedrift med 26 ansatte opphører. Det er bare å ta kontakt med ordfører eller rådmann dersom man har behov for hjelp om å finne veien videre.

Uthaug industriservice har sin hovedaktivitet i produksjon av ulike stålkonstruksjoner. Her noen av pressene fra en av produksjonshallene. Foto: Jakob Ellingsen

Starte opp

Kommunens næringssjef, Arne Martin Solli, understreker at kommunen har et kontaktnettverk som gjør at de kan sondere ulike muligheter.

- Om ansatte har tanker om å starte opp nye bedrifter, eller ønsker å forhøre seg om muligheter videre, har idéer som de kanskje kan utvikle, så har vi mulighet for å hjelpe til med det, sier han.

- Det er ikke kommunens oppgave å bistå direkte når en privat bedrift går konkurs, men vi skal gjøre det vi kan. Heldigvis er arbeidsledigheten på Ørlandet lav for tiden, og jeg vil tro at de ansatte finner tilsvarende jobb. Det er aldri hyggelig at en bedrift må gi seg. På landsbasis er en bedrift på rundt 25 ansatte ikke svær, men for en liten kommune som Ørland, har vi ikke så mange bedrifter av denne størrelsen, sier Solli.

- Det er synd at Uthaug industriservice skal gi seg, sier Arne Martin Solli.

- Mulig å få jobb

Silje Nesset og Tor Langvold, ledere i henholdsvis Ørland næringsforum og Bjugn næringsforum sier det naturlig nok er trist at en lokal bedrift av denne størrelsen er konkurs.

De forteller at bedriften ikke har vært medlem av de to foreningene, og derfor at de ikke har detaljert kjennskap til Uthaug industriservice gjennom løpende dialog.

- Jeg er litt overrasket over at bedriften går under midt i høytrykket med utbygging i regionen. Jeg tror det er behov for denne typen fagfolk i regionen, og tror ikke det er grunn til stor bekymring for at de ansatte skal stå uten jobb lenge, sier Langvold.

- Gode arbeidsfolk i entreprenørbransjen får jobb raskt. Vi tror eksisterende næringsliv kan ha behov for de ansatte, og ønsker selvfølgelig alle lykke til videre, sier Nesset.

-Ringvirkningene fra lokalt næringsliv er store. Det er minst tregangen av de ansatte som er direkte berørt. Da snakker vi om over 75 personer knyttet til 26 arbeidsplasser. Om det ikke hadde vært et pulserende næringsliv for tiden ville vi vært mye mer bekymret, sier Langvold.

- I all næring som har utvikling er det behov for entreprenører for å utføre oppdrag i tilknyttet utbygginger og modernisering. Vi håper og tror alle de berørte lander på beina, sier Silje Nesset.