Før helga ble en bekymringsmelding fra Fosen brann- og redningstjeneste til Ørland kommunejournalført. Brevet har overskriften «Bekymringsmelding vedrørende mulig ulovlig bruk av bygning - Gamle Uthaug». Det er unntatt offentlighet med begrunnelse i at dokumentet inneholder taushetsbelagt informasjon.

Ørland kommune solgte det gamle skolebygget på Uthaug for omkring fem år siden.

Nå er det i privat eie, og er leid ut til bruk til en entreprenør.

Etter det Fosna-Folket erfarer, skal bekymringsmeldingen dreie seg om at det muligens bor folk i bygget, men at byggets kanskje ikke er regulert for den typen bruk, og dermed at brannsikkerheten trolig er mangelfull.

- Følger opp

Plansjef Thomas Engen i Ørland kommune sier Ørland kommune nå jobber med å avklare tre forhold i etterkant av varselet.

- Vi følger alltid opp denne typen meldinger for å sjekke om alt er i henhold til gjeldende lover og regler eller ikke. For det første må vi finne ut om det er noen som bor i bygget, og eventuelt hvor mange og hvordan de bor, sier Engen.

- Samtidig må vi nøste opp i hva bygget er regulert for i dag. Det har bodd folk i bygget når det var skole, så vi må få sjekket opp nøyaktig hva bygget er godkjent for i dag, sier han.

- Det tredje vi må få klarhet i, er om det er gjort endringer inne i bygget, som det ikke er søkt om, eller om bygget er i den tilstanden det har vært tidligere, sier Engen.

- Tidlig i arbeidet

Ferietiden er i gang for fullt, også på Fosen og i kommunene. Engen understreker at de er tidlig i arbeidet i etterkant av varselet.

- Vi kommer til å be om uttalelser fra de ulike partene i saken. Det er ikke sikkert det er noe ulovlig eller ugreit i det hele tatt, understreker han.

Etter det lokalavisa erfarer, skal FBRT ha befart det tidligere skolebygget før skoleslutt i år.

Brannsjef Johan Uthus i FBRT bekrefter til lokalavisa at de har sendt et varsel. Han henviser til Ørland kommune som regulerende myndighet for bruk.

Foto: Jakob Ellingsen

- Bor ingen der nå

Det er Kulturparken Uthaug as som eier bygget i dag.

Daglig leder Ove Vinge sier de har leid ut bygget til en entreprenør.

- Det er ingen som bor i bygget nå. I utgangspunktet har vi ønsket å etablere hybler i bygget, men på grunn av støysonene rundt Ørland flystasjon vet vi ikke helt hva vi skal gjøre, og hva som kan bli lov, sier han.

- Det er arbeidere som bor i brakker som er satt opp forskriftsmessig på området. Kulturparken Uthaug er ikke kjent med befaring eller branntilsyn, men skal følge saken opp. Dette er noe vi skal få klarhet i, sier han.

- Vi har lenge ønsket å få klarhet i hvordan bygget i dag kan brukes, og har tidligere tatt kontakt med Ørland kommune for å prøve å være sikre på at bygget brukes på en god måte, sier Ove Vinge.