I dag består Indre Fosen kommunestyre av 48 representanter.

For neste periode, 2019-2023, er planen at det reduseres til 37. Indre Fosen Frp forslår at det reduseres med enda 10 representanter til 27, og henviser til kommuneloven som sier at det må være minst 27 representanter i en kommune med over 10.000 innbyggere.

Stor nedgang

- Jeg ser ingen umiddelbar grunn til at vi skal organisere oss politisk som en kommune som har over 200.000 innbyggere, sier Myrabakk.

- Du synes ikke det er drastisk å gå ned fra 48 til 27?

- Det som er drastisk er at kommunen står overfor to valg: redusere tjenesteytingen eller innføre eiendomsskatt. Vi må redusere kommunens kostnader, sier Myrabakk, og minner på at Indre Fosen kommune snart har en gjeldsbyrde på 1 ½ milliard kroner.

En reduksjon fra 48 til 27 representanter vil bety 400.000 kroner mindre i møtegodtgjørelse.

Kveldsmøter

I tillegg foreslår Frp at møtene flyttes fra dag til kveld.

- Det vil gi en besparelse på ytterligere 200.000 kroner. Dette er den direkte besparelsen, men siden mange i kommunestyresalen har Indre Fosen kommune som arbeidsgiver, vil kommunen få et redusert behov for vikarer i møtetiden. Jeg regner med at kommunen fort har en indirekte kostnad på drøye 200.000 kroner til det også. Så i sum mener vi at kommunen har et potensial til å spare rundt 800.000 kroner.

Myrabakk påpeker også at det ikke står i Intensjonsavtalen når den første perioden er.

Knut Ola Vang (Ap) og Kurt Myrabakk( Frp) i samtale med ordfører Steinar Saghaug (H). Foto: arkiv

- Er det den vi er inne i nå, eller er det fra 2019-2023? Jeg synes kommunesammenslåingen har kommet så langt at vi trenger ikke så mange kommunestyrerepresentanter for å opprettholde det demokratiske mangfoldet både i forhold til parti- og bygdetilhørighet, sier Frp-politikeren.

- Politisk valg

- Et argument for å ha møtene på dagtid har vært at det er vanskeligere å rekruttere folk til politikken dersom møtene er på kveldstid?

- Jeg synes selv det er veldig bekvemt med møter på dagtid. Men vi må ta noen politiske valg. Disse pengene kan brukes på noe annet. Politikk er frivillig arbeid. Jeg ser ingen forskjell på en politiker og en fotballtrener for eksempel. Du er tillitsvalgt for å gjøre en innsats. Fotballtreneren er kanskje ute både to og tre kvelder i uka. I kommunestyret har vi 7-8 møter i året, påpeker han.

Kurt Myrabakk sier han har luftet sine synspunkter med den vanlige mannen i gata.

- Det er ingen som har innsigelser på at en slik reduksjon vil være utfordrende for demokratiet.

- Bredt sammensatt

Knut Ola Vang (Ap) er ikke umiddelbart enig med Frp og at man skal gå for 27 representanter allerede i neste periode.

-Intensjonsavtalen sier 37, og jeg mener det er viktig at det nye kommunestyret er bredt sammensatt slik at vi får representanter fra alle deler i den nye kommunen.

Arbeiderpartiet har i dag 15 av de 48 representantene i Indre Fosen kommunestyre.

- Frp foreslår også kveldsmøter for å kutte kostnadene?

- Det vil gjøre det enda vanskeligere for småbarnsfamilier å delta i politikken, så det er jeg heller ikke umiddelbart positiv til. Vi merker det allerede i nominasjonsprosessen som vi er i gang med at det er vanskelig å få inn unge folk, spesielt kvinner, sier Vang.

Stort frafall

Høyre har 12 representanter i kommunestyret.

Daniel Lyngseth Fenstad Foto: arkiv

- Vi vil ha 37 representanter den neste perioden. Det er viktig med tanke på innkjøring av den nye kommunen, så får vi heller vurdere antallet etter hvert, sier Daniel Lyngseth Fenstad (H).

- Hva tenker dere om kveldsmøter?

- Jeg har ikke lyst til å avvise det. Det viktigste er at så mange som mulig får til å møte. I dag har vi alt for stort frafall. Det må vi få gjort noe med, svarer Fenstad.

LES OGSÅ: Øker kommunegjelden