- Vi var veldig glade da vi fikk beskjed om at vi kunne starte opp. Så kom nytt brev med pålegg om stans i arbeidet. Grunnen til at det stopper er at Kystverket ikke har godkjent prosjektet, sier Egil Utstrand i gruppa Treffpunkt Uthaug.

Ørland kommune bevilget bolystmidler til grendene utenfor Brekstad sentrum.

En betydelig andel av bomidlene til Uthaug krets er bevilget til samarbeidsprosjektet om et flerbrukshus ved småbåthavna på Uthaug.

Nå har prosjektet fått pålegg om stans.

Dispensasjon

I dag er Uthaug havn en statlig fiskerihavn. Kystverket forvalter disse havnene på vegne av staten. Det er egne regler for bruken av disse havnene som er nedfelt i Havne- og farvannsloven.

I et eget avsnitt i loven, står det at å gjennomføre tiltak som kan få betydning for enten Forsvarets eller Kystverkets virksomhet krever tillatelse fra sentrale myndigheter.

- Vi har søkt om dispensasjon fra gjeldende regulering i havna i forbindelse med dette prosjektet. Vi sendte inn en søknad til Ørland kommune, som har reguleringsansvaret i området. De videresendte planen til blant andre fylkeskommunen og Kystverket i september i fjor, sier Utstrand.

- Vi sendte også epost og dokumenter direkte til Kystverket og lurte på om de hadde noe å utsette på planene. Det var i begynnelsen av september. Først etter vi fikk lov fra kommunen til å starte med tiltaket, har vi fått høre at de ikke har gitt tillatelse enda, sier han.

2,4 millioner

Uthaug Velforening, Uthaug slipp og marina, Uthaug fiskarlag og Kjeungen kystlag er noen av aktørene som står bak prosjektet med et treffpunkt i havna. De har satt ned et eget styre for prosjektet.

Ørland kommune bevilget 1,8 millioner kroner til flerbrukshus om området rundt i fjor høst. En av forutsetningene var en avtale mellom styret i Treffpunkt Uthaug og Ørland kommune for å sikre investeringen.

Samtidig ble dugnadsinnsatsen i forbindelse med prosjektet beregnet til 600 000 kroner.

- Det er tre hovedting vi får på plass. Det er et servicebygg for alle lokale og besøkende med dusj og fasiliteter, det er et flerbrukkshus med plass til at cirka 40 personer kan sitte ned, og det er å forskjønne området langs kaifronten, sier Utstrand.

Det nye flerbrukshuset skal etter planen komme opp der forskalingsmaterialer nå ligger på vent etter pålegg om stans i arbeidet i Uthaug havn. Foto: Jakob Ellingsen

Ringvirkninger

Ustrand forteller at alt også er klart for å legge fiber ut til området.

- Det er mange som har vist stor interesse for prosjektet. Bridgeklubben sier de ønsker å dra i gang ny aktivitet med treffpunktet som utgangspunkt, for å nevne ett eksempel, sier han.

- Med fiber går det an å samles for å se en fotballkamp. Som samlingslokale blir det en plass på Uthaug der man kan tenke seg treff, konfirmasjoner eller liknende. Vi tror dette kan få ringvirkninger for lokalsamfunnet, sier Utstrand.

I gang

I tiden mellom kommunal godkjenning av prosjektet og det påfølgende pålegget om stans, rakk utbyggerne å støpe deler av bryggekanten som er planlagt i de få meterne mellom bygg og vann.

- Vi satt i gang og har gjort avtaler for å gjøre grovarbeider i prosjektet. Det er det ikke praktisk mulig å gjøre som dugnad. Skru kaidekke og innrede, den typen ting, det gjør vi på frivillig basis. Planen var å få på plass grovarbeidet i løpet av sommeren så vi kunne innrede bygget i løpet av vinteren, sier Utstrand.

Skisse av fasadene til det nye flerbrukshuset med servicefasiliteter og oppholdsrom til oppmot 40 personer. Foto: Byggmester Arild Uthaug

Forpliktelse

Nå står arbeidet stille i påvente av tillatelse til gjennomføring av tiltaket fra Kystverket.

- Vi får mye ut av pengene vi er tildelt. Det følger forpliktelser med å få midler som dette. Vi får mye ut av pengene. Nå begynner det å komme økonomi inn i bildet når vi må vente. Det skal vi finne så gode løsninger på som mulig, sier Utstrand.

- Når lokale firma bidrar med anleggs- og byggearbeid forstår vi at de også har andre forpliktelser, sier han.

Tilhørighet

Utstrand sier det har gjort noe med bygda at både skole, posthus og butikken forsvant.

- Det er viktig med et prosjekt som dette som er samlende. Det er viktig for tilhørigheten til bygda, og som en møteplass. Det er viktig at vi kommer i mål med dette prosjektet, sier han.

- Også blir det utrolig flott når vi blir ferdige. Når områdene er fine, brukes de og blir tatt vare på. Selve dugnadsjobben er også sosial. Det er mange som stiller opp når vi har dugnadskvelder, sier Egil Utstrand.