- Det ble en magisk opplevelse. Og Brita (prost Brita Hardeberg red.anm.) var prikken over i’en. Hennes fine ord gjorde at det ble en flott opplevelse både for oss, gjestene, og de som kom i kirka for å overvære vielsen. Prosten er ei herlig dame som anbefales på det varmeste, sier det nygifte paret.

Rundt 50 gjester var invitert, og i tillegg var de fleste av de ansatte på Råkvåg aldersheim til stede. Både Edgard og Per Jarle jobber der.

Prøvde å være «normal»

Edgard er vokst opp i Råkvåg, mens Per Jarle er nordfra, i nærheten av Harstad. Begge har vært gift før med damer. Edgard sågar to ganger. Han har også både barn og barnebarn.

Barnebarn og onkelbarn var brudepiker. Foto: privat

- Jeg visste nok allerede i 12-årsalderen at jeg var homofil. Men så er det den kampen du har med deg selv, forsøke å være såkalt «normal», eller naturlig slik «alle» andre er. Jeg viste ikke den homofile siden av meg selv før jeg traff Per Jarle for åtte år siden. Årsaken var nok frykten. Du er redd for ikke å bli godtatt og akseptert, sier 60-åringen.

Per Jarle har noe av den samme forhistorien. Han visste også tidlig at han var homofil, men valgte å gifte seg. Det holdt i seks år.

- Jeg skyldte på at det var andre ting i livet mitt som var årsaken til at jeg ble homofil, men i ettertid har jeg jo skjønt at jeg har hatt den legninga hele tiden, sier han.

Forelskelse ved første blikk

De to møttes i Oslo, der de begge har bodd i mange år. Fra Edgard sin side var det forelskelse ved første blikk, da han for første gang traff Per Jarle.

- Jeg ble nesten skremt over mine egne følelser, sier han.

På den tiden bodde han med sin kone nummer to i Oslo, men trangen til å treffe likesinnede gjorde at han blant annet oppsøkte en sauna for homofile og bifile. På røykerommet møtte han Per Jarle for første gang.

- Var det gjensidig Per Jarle?

- Jeg var litt skeptisk i begynnelsen. Han var jo bestefar og jeg hadde ikke engang fått egne unger, sier Per Jarle med et smil, men bedyrer at alder jo bare er et tall.

Kim er idolet

Det gikk noen måneder før det ble til noe mer fast forhold. I løpet av den tiden hadde også kona til Edgard funnet ut hva som skjedde og det ble brudd.

De to har et stort idol, Kim Friele. Hun har betydd mye for de homofiles rettigheter helt siden begynnelsen på 60-tallet. Hun inngikk partnerskap med Wenche Lowzow i 1993, og de ble et av de første parene i Norge som gjorde det.

- Vi er veldig glad for alle som gikk foran oss.

Flyttet til Råkvåg

Etter flere år som samboende i Oslo flyttet Edgard og Per Jarle til Råkvåg for to år siden.

De to trives i Råkvåg med familie rundt seg, men om et par uker er det Skeive dager og da står Oslotur på programmet. Foto: Sigrun Overland

- Hvordan er det å bo som homofilt par i ei lita bygd som Råkvåg?

- Det har vært så positivt egentlig. Vi har ikke hørt noe til skeptikerne, bare litt ad omveger, sier Edgard.

- Det har jo skjedd utrolig mye de siste ti åra, nærmest en revolusjon. Aksepten er blitt helt annerledes enn før, mener Edgard og Per Jarle.

Kirkelig vielse

- Hvorfor var det så viktig å gifte seg i kirka?

- Vi er begge både døpt og konfirmert i kirka. Det er også viktig å gifte seg der. Vi er ikke annerledes enn andre par. I tillegg ønsker vi å være et eksempel på at det går an. Å normalisere det på en måte, sier de to, som er veldig takknemlige for at de fikk muligheten til dette.

- Å gifte seg på et kontor blir upersonlig, mener Per Jarle.

Begge er enige om at etter lørdagens vielse sitter de igjen med en enda bedre følelse av at dette var det riktig å gjøre.

Nygifte på tur ut av Ramsvik kirke. Foto: privat

Prideparaden

Nå har de altså valgt å flytte fra bylivet i Oslo, til Råkvåg. En ganske stor overgang, selv om de mellomlandet en tid i Trondheim først.

- Jeg liker det pulserende livet i byen, sier Edgard, men samtidig er det viktig å være nær familien. Barn og barnebarn betyr mye. Nå treffer vi dem nesten daglig.

- Vi kan jo bare dra til Oslo når vi føler for det. Vi skal nedover på Skeive dager, og vi skal være med i Prideparaden 30. juni, sier det eneste fastboende homofile paret i Råkvåg.

- En stor glede

Det var ikke bare for Edgard og Per Jarle lørdagen ble historisk. Det ble den også for prost i Fosen prosti, Brita Hardeberg. Hun viet sitt aller første likekjønnede par.

- Det var en stor glede. Jeg er veldig glad for at vi har kommet dit vi er i dag, og jeg er glad for at de fikk den dagen de har ønsket seg lenge, sier Hardeberg.

Prost Brita Hardeberg, Per Jarle og Edgard omkranset av ansatte fra Råkvåg aldersheim. Foto: privat

Hun har arbeidet for at likekjønnede skulle få gifte seg i kirken i mange år. Først i januar fjor bestemte Kirkemøtet at de ville gå for dette.

- Hvordan var en vielse mellom likekjønnede i forhold til en vanlig vielse?

- For meg var det akkurat likt. Jeg forberedte meg på samme måte, og var fryktelig glad for denne dagen. Liturgien er omtrent identisk med den vanlige vielsesliturgien, forklarer hun.

Samme rettigheter

- Er det mange prester i Fosen som foretar vielser mellom likekjønnede?

- Den ordningen vi har fått nå gjør at det er min plikt som prost å sørge for at likekjønnede par som ønsker å gifte seg i sin hjemmehørende kirke får det. Vi har mange prester som kan gjøre det i Fosen, sier Hardeberg, og påpeker at likekjønnede har akkurat samme rettigheter som andre par til å bli viet i den kirken de tilhører. De kommer ikke i annen rekke.

Som nevnt er liturgien ganske lik den vi har hatt før, den er bare gjort kjønnsnøytral, blant annet i innledningen.

- I tillegg er bibelordene som var knyttet til selve skapelsen byttet ut. I stedet er det tatt inn bibelord om kjærlighet, forklarer prosten.

Det betyr at hetrofile par som skal gifte seg kan velge om de vil ha den gamle liturgien, eller den nye kjønnsnøytrale.

LES OGSÅ: Flere kan foreta borgelig vigsel

LES OGSÅ: "Drop-in" vigsel