Kommunen har fått innvilget totalt 248.000 kroner til to ulike prosjekter som skal bidra til å gi vanskeligstilte barn og ungdommer et fritidstilbud.

48.000 kroner er satt av til Aktiv sommerferie, et tilbud organisert gjennom Frivilligsentralen der barn fra seks til tolv år får delta på ulike aktiviteter i løpet av sommerferien.

Rettet mot utenforskap

Her bidrar også FosenKraft med midler for å dekke egenandelen på aktivitetene.

Organisasjonen Kjør for livet, som gir et tilpasset fritidstilbud til ungdom i utenforskap, har fått tildelt 200.000 kroner fra Bufdir til å etablere et tilbud i Bjugn kommune.

– Åfjord kommune har allerede et slikt prosjekt gående. Her ser man for seg eksempelvis å leie en større garasje der ungdommene får samles, lære om ulike kjøretøy og trafikksikkerhet, samtidig som de får hjelp til å komme i gang med livet, sier kommunalsjef for oppvekst, Kjetil By Rise.

– Blir trukket ut av idrett

Opposisjonsleder Einar Aaland (H) var imidlertid opptatt av å diskutere hvilke andre tiltak Bjugn kommune kan gjøre for disse barn, særlig innenfor idrett. Ifølge SSB er Bjugn den kommunen på Fosen der flest barn lever i familier med vedvarende lav inntekt, med 12,2 prosent.

– Vi må sette søkelys på denne saken. Vi vet at det er barn og unge som blir trukket ut av idrett fordi familien ikke har råd. Vi har en høy andel barnefattigdom. Hva kan vi gjøre for å bedre forholdene, spurte Aaland fra talerstolen.

Ifølge rådmann Ådne Røkkum har Bjugn kommune allerede en rekke ordninger rettet mot familier med lav inntekt.

Støtteordning

– Vi har også innført fri halleie på idrettsanleggene i Bjugn slik at idrettslagene våre har gode vilkår på det området, sa Røkkum.

Ordfører Ogne Undertun (Ap) var enig med Aaland.

– Det som er utfordringa med idrett er ikke bare halleie, men alt det andre som skal betales. Fotballsko, drakter og treningsavgift. Jeg ser helt klart at dette er et område som selekterer hvem som kan være med eller ikke. Det går an å se for seg en støtteordning, men da må vi sette av noen kommunale kroner, sa ordføreren.

Utlån av sportsutstyr

Sissel Eide Fremstad (Ap) frykter at for få benytter seg av ordningene som allerede eksisterer.

– Det er mange som heller trekker seg stille ut, enn å bli med videre og oppsøke ordninger for hjelp. De ungene skulle vi gjerne hatt med videre i idretten, sa hun.

Einar Aaland (H) fremmet på vegne av Høyre et forslag om å se på ytterligere målrettede tiltak mot barnefattigdom i kommunen.

– Frivilligsentralen har blant annet søkt om midler til å drive utlån av sportsutstyr. Her kan man levere inn fotballsko som er blitt for små, for eksempel. Det er viktig å anerkjenne at det er store tabuer rundt dette, som fører til at vi mister utrolig mange, sa Aaland.

Enstemmig vedtak

– Det er en kjensgjerning at vi har en del husholdninger med lav inntekt i vår kommune, derfor tror jeg det kan være bra for Bjugn å få på plass et slikt system, sa ordføreren.

Forslaget fra Aaland ble enstemmig vedtatt.

Oversikt over Fosen-kommunene

Andelen barn i husholdninger med vedvarende lavinntekt (SSB 2015):

Ørland kommune: 7 prosent

Åfjord kommune: 6,8 prosent

Roan kommune: 10,8 prosent

Osen kommune: 9,4 prosent

Rissa kommune: 8,8 prosent

Leksvik kommune: 7,3 prosent

Landsgjennomsnitt: 10,3 prosent