Torsdag vedtok kommunestyret i Bjugn å iverksette et prosjekt om framføring av vann til øya Tarva. Prosjektet skal ha en ramme på 15 millioner kroner, finansiert gjennom låneopptak.

Sterkt signal

Beboere og fritidsboere på Tarva har dermed aldri vært nærmere en stabil og sikker framføring av rent drikkevann.

En ti kilometer lang vannledning fra fastlandet på Nes og ut til Tarva har lenge vært den mest sannsynlige løsningen, men en slik millioninvestering har tatt tid å få gjennomført. Nå som innbyggerne på Tarva ferdig med innsamling av en million kroner til å bekoste spredningsnettet, mener ordfører Ogne Undertun (Ap) det er viktig at kommunestyret viser handlekraft.

Ikke stabil forsyning

– De siste ti årene har vi diskutert denne saken. En av utfordringene på Tarva er gårdsbrukene som ikke har stabil vannforsyning til dyreholdet sitt. Vannet til husstandene og fritidsboligene er heller ikke vann av god kvalitet, sa ordføreren fra talerstolen, og viste til at både hytteeiere og fastboende frakter med seg vann fra fastlandet i svære dunker slik situasjonen er i dag.

– Vi som kommune er ikke pliktige til å skaffe rent vann til Tarva. Men ettersom de teller så få klarer de ikke å realisere et privat anlegg, slik man har gjort på Nes og ved Olden, utdypet Undertun.

Gjennomføres neste år

Det skal være snakk om 40 potensielle abonnenter på Tarva.

Ifølge vedtaket, som ble fremmet av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, skal en anbudsutlysning på prosjektet ut så fort som mulig. Politikerne ber om gjennomføring i løpet av våren eller sommeren 2019.

– Nå må vi ha en prosess der vi har forpliktende abonnementsavtaler før vi går i gang med selve prosjektet, sa Undertun.

Dyrere vannavgift

Investeringa vil øke vannavgifta for bjugningene på mellom fire og fem prosent. Dette er langt mindre enn det som tidligere var forespeilet.

– Tidligere har vi vært skremt av effekten dette vil ha på vannavgifta, der en snakket om mellom 17 og 20 prosent økning. Det ville vært dramatisk. Nå har administrasjonen funnet at økninga vil bli mellom fire og fem prosent, og det regnes ikke som ekstraordinært, sa Undertun.

Prosjektet vil komme opp til politisk behandling igjen når man skal foreta en formell investeringsbeslutning.

– Stor lettelse

Gårdbruker Ole Johnny Barseth er blant de titalls fastboende på Tarva. Han har vært sterkt engasjert i arbeidet med å samle inn penger til spredningsnettet som tarvaværinga selv skal bekoste.

– Du, verden. Det er jo helt supert, sier han når han får overrakt beskjeden om vedtaket.

– Det er en stor lettelse. Det betyr så mye for oss, sier han.