- Brannen hadde slått gjennom taket på fjøset da vi kom. Vi satte i gang med å sikre nabobygget så brannen ikke skulle slå over og spre seg. Vi så fort at det ikke var mulig å redde fjøset, sier Ronny Dybfest i Fosen brann- og redningstjeneste til Fosna-Folket på stedet tirsdag morgen.

Det var ikke dyr i fjøset på Mandal, ikke langt fra Jøssund kirke i Bjugn kommune, som nå er brent ned til grunnen.

Gårdeieren varslet brannvesenet og ingen kom til skade.

Nå venter politiet på at brannstedet skal bli kaldt nok til at de kan begynne med etterforskningen på stedet.

LES OGSÅ: Fjøs sto i full fyr ved flere andre bygninger

Vann pumpes rett fra sjøen på den andre siden av veien og hundre meter opp til etterslukningsarbeidet på fjøset som er totalskadd. Foto: Jakob Ellingsen

Etterslukking

Da Fosna-Folket ankom gården tirsdag morgen, var det fortsatt flere brannfolk i aksjon på stedet som fulgte med på flammene inne i det totalskadde fjøset.

- Det er for varmt til at vi kan begynne med undersøkelser på stedet. Nå må vi la brannvesenet gjøre ferdig sin jobb, sier innsatsleder Anette Island i politiet.

- Etter hvert skal vi gjennomføre avhør med de som var her først, sier hun.

Brannen er under kontroll, men de store kreftene er fortsatt i aksjon i deler av fjøset. Foto: Jakob Ellingsen

Uklar brannårsak

Island sier hun talte over 15 personer i sving med slukningsarbeidet på det meste. En pumpe på stedet henter vann direkte fra sjøen til slukningsarbeidet hundre meter lenger oppe.

Hun stadfester at det er for tidlig å si noe om brannårsaken på nåværende tidspunkt.

- Det er ikke alltid like lett å finne ut av hvordan det begynte å brenne. Her må vi gjøre nødvendig etterforskning og avhør før vi konkluderer, sier innsatslederen.

- Da vi kom på stedet så vi hvor det brant mest. Det var kanskje i den delen av bygget at det begynte å brenne. Kanskje, legger Dybfest til.

Ett vindkast, og så ett til gjør at flammer blusser opp igjen. Det tar ikke lang tid før mannskapene er oppe med vannslangene for å styre flammene. Jakob Ellingsen

Vindretningen

Et vindkast, etterfulgt av ett til like etter gjør at flammer blusser opp på den ene siden av bygget. Det går ikke mange sekunder før to av de seks-sju brannmennene som følger brannen nøye, er oppe med vannslangene og fortsetter med etterslukkingen.

- Vi tenkte tidlig på spredning til andre bygg, men vinden kom fra en gunstig retning så det blåste vekk fra de andre byggene, sier Dybfest.

Etterslukkingen pågår tirsdag morgen fortsatt i den enden av bygget som ikke er utbrent enda. Foto: Jakob Ellingsen

Mange i aksjon

- Det var mange i sving og bra oppmøte på kort tid. Vi fikk hjelp med lift fra brannstasjonen på Ørlandet, og en bil fra Ørland flystasjon var også her tidligere, sier Dybfest.

De store mannskapene i aksjon kan ha vært avgjørende for at brannen ikke spredde seg til de andre byggene.

Det spraker og knitrer fra fjøset. Store krefter er fortsatt i sving selv om det aller meste av fjøset alt er utbrent.

- Vi er her og driver med etterslukking så lenge det er behov, sier Ronny Dybfest.